Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Ζητά την αποζημίωση της χορήγησης των εμβολίων HPV σε γυναίκες άνω των 18 ετών

15/6/2020 2:45:31 μμ
Με επιστολή του στον υπουργό Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απευθύνεται στον υπουργό Υγείας ζητώντας να αποζημιώνεται η χορήγηση των εμβολίων κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και για τις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιαννάκο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του HPV Θ. Αγοραστό και στον ΠΦΣ, εξηγεί ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο HPV εμβολιασμός αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ μόνο για τις ηλικίες 11-18 ετών. Στις ηλικίες άνω των 18 ετών δεν αποζημιώνεται σε καμία περίπτωση, ούτε καν με συμμετοχή 25%. 

Αποτέλεσμα είναι οι νέες γυναίκες που δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν έγκαιρα, να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα αυτή, εξαιτίας του υψηλού κόστους των εμβολίων. Επισημαίνει επίσης ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που προλαμβάνει το εν λόγω εμβόλιο, αποτελεί την 4η σε επίπτωση και θνησιμότητα κακοήθη νόσο των γυναικών παγκοσμίως και ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας.
Προσθέτει δε ότι είναι γνωστό ότι μια εμβολιασμένη γυναίκα μπορεί να προστατευθεί μέχρι και κατά 90% από τον κίνδυνο να νοσήσει από τη νόσο.

Ο Σύλλογος παρακαλεί τον υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης των HPV εμβολίων στις ηλικίες άνω των 18 ετών με 25% συμμετοχή της δικαιούχου, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ανάληψη δράσης με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας εντός των προσεχών δεκαετιών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου