Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Το υπουργείο Υγείας ευχαριστεί τη ΣΥΝ.ΦΑ. Ηπείρου για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ελευθερία»
Η θυγατρική του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ διένειμε, μέσα στο 2022, 45 χιλιάδες φιαλίδια εμβολίων
Καμπάνια ύψους 28,6 εκατ. λιρών στέλνει τους 'Aγγλους στα φαρμακεία
«Δεν κάνουμε τίποτα τσάμπα», απαντά ο κλάδος

Ευρεία σύσκεψη για τις ελλείψεις φαρμάκων

26/7/2022 3:17:25 πμ
Έχει προγραμματιστεί για σήμερα με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εφιαλτικές διαστάσεις έχουν πάρει οι ελλείψεις φαρμάκων με το πρόβλημα πλέον να έχει μετατοπιστεί στους τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους έχει «μεταναστεύσει» μεγάλο αριθμός κατοίκων αστικών περιοχών. Οι αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων για την καρδιά, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, ακόμα και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αλλά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα ταλανίζουν τα νησιωτικά φαρμακεία με τους φαρμακοποιούς πλέον να δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί μία ακόμη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του ΣΦΕΕ, της ΟΣΦΕ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, προκειμένου να συζητηθούν οι πιθανές λύσεις που θα πρέπει να δοθούν για την εξομάλυνση της αγοράς. 

Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει, μιλώντας στον ιστότοπο logotypos.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος αναφερόμενος στις ελλείψεις που καταγράφονται στη Σύρο: «Και οι πελάτες μας ταλαιπωρούνται, αλλά και εμείς ταλαιπωρούμαστε πάρα πολύ. Ερχόμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας και δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε, όταν έρχεται κάθε πελάτης και θα θέλει το φάρμακο που είτε δεν υπάρχει είτε που βρίσκεται σε έλλειψη. Εμείς όμως θα πρέπει να βρούμε μια λύση. Τα φάρμακα είναι πολύ φτηνά στην Ελλάδα και το ελληνικό φάρμακο εξάγεται στο εξωτερικό ή ακόμα εισάγουν φάρμακα στη χώρα μας και στη συνέχεια τα εξάγουν σε άλλες χώρες, όπου έχουν τριπλάσια ή τετραπλάσια τιμή. Αποτέλεσμα είναι στα φαρμακεία μας τα σκευάσματα να φτάνουν με το σταγονόμετρο. Όταν εγώ για παράδειγμα παίρνω μία εταιρεία και της ζητάω 100 κουτιά, δεν μου τα δίνει με τη δικαιολογία ότι εγώ θα τα κάνω εξαγωγή. Μα ένα φαρμακείο επαρχίας να πάρω 100 κουτιά να τα κάνω εξαγωγή και να τα πάω που;», αναρωτιέται, και όχι άδικα, ο Γ. Ρούσσος.

Σε πολλές περιπτώσεις η αναμονή εκατοντάδων πολιτών, προκειμένου να βρουν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο, φτάνει έως και τον ένα μήνα, με τους φαρμακοποιούς να σκαρφίζονται διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν όλους τους πελάτες τους.

«Η λύση είναι να ανοίξεις το κουτί και να δώσεις μία καρτέλα στον έναν και μία καρτέλα στον άλλον, μέχρι να βρεις το επόμενο κουτί για να ξαναδώσεις από μία καρτέλα στον καθένα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά, καθώς μας δημιουργεί μεγάλο άγχος, αλλά και πρόβλημα στη λειτουργία των φαρμακείων, μιας και δεν μπορούν να εκτελεστούν και οι συνταγές», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές, ωστόσο τα αποθέματα των φαρμακείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύντομα θα εξαντληθούν και τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνει ο Ν. Φουτούλης
Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι φτάνουν έως 1ευρώ εκατ., σύμφωνα με τη νομοθεσία


Σχετικά άρθρα

Μεγάλο το πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων στη Ρόδο
Σύντομα θα εξαντληθούν και τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνει ο Ν. Φουτούλης
Καμπάνια ύψους 28,6 εκατ. λιρών στέλνει τους 'Aγγλους στα φαρμακεία
«Δεν κάνουμε τίποτα τσάμπα», απαντά ο κλάδος
Σε 24 δόσεις μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ
Οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση γίνονται ηλεκτρονικά ή στις υπηρεσίες ΚΕΑΟ