Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ευρεία σύσκεψη για τις ελλείψεις φαρμάκων

26/7/2022 3:17:25 πμ
Έχει προγραμματιστεί για σήμερα με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εφιαλτικές διαστάσεις έχουν πάρει οι ελλείψεις φαρμάκων με το πρόβλημα πλέον να έχει μετατοπιστεί στους τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους έχει «μεταναστεύσει» μεγάλο αριθμός κατοίκων αστικών περιοχών. Οι αναφορές για ελλείψεις φαρμάκων για την καρδιά, το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, ακόμα και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αλλά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα ταλανίζουν τα νησιωτικά φαρμακεία με τους φαρμακοποιούς πλέον να δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί μία ακόμη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του ΣΦΕΕ, της ΟΣΦΕ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, προκειμένου να συζητηθούν οι πιθανές λύσεις που θα πρέπει να δοθούν για την εξομάλυνση της αγοράς. 

Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει, μιλώντας στον ιστότοπο logotypos.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος αναφερόμενος στις ελλείψεις που καταγράφονται στη Σύρο: «Και οι πελάτες μας ταλαιπωρούνται, αλλά και εμείς ταλαιπωρούμαστε πάρα πολύ. Ερχόμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας και δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε, όταν έρχεται κάθε πελάτης και θα θέλει το φάρμακο που είτε δεν υπάρχει είτε που βρίσκεται σε έλλειψη. Εμείς όμως θα πρέπει να βρούμε μια λύση. Τα φάρμακα είναι πολύ φτηνά στην Ελλάδα και το ελληνικό φάρμακο εξάγεται στο εξωτερικό ή ακόμα εισάγουν φάρμακα στη χώρα μας και στη συνέχεια τα εξάγουν σε άλλες χώρες, όπου έχουν τριπλάσια ή τετραπλάσια τιμή. Αποτέλεσμα είναι στα φαρμακεία μας τα σκευάσματα να φτάνουν με το σταγονόμετρο. Όταν εγώ για παράδειγμα παίρνω μία εταιρεία και της ζητάω 100 κουτιά, δεν μου τα δίνει με τη δικαιολογία ότι εγώ θα τα κάνω εξαγωγή. Μα ένα φαρμακείο επαρχίας να πάρω 100 κουτιά να τα κάνω εξαγωγή και να τα πάω που;», αναρωτιέται, και όχι άδικα, ο Γ. Ρούσσος.

Σε πολλές περιπτώσεις η αναμονή εκατοντάδων πολιτών, προκειμένου να βρουν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο, φτάνει έως και τον ένα μήνα, με τους φαρμακοποιούς να σκαρφίζονται διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν όλους τους πελάτες τους.

«Η λύση είναι να ανοίξεις το κουτί και να δώσεις μία καρτέλα στον έναν και μία καρτέλα στον άλλον, μέχρι να βρεις το επόμενο κουτί για να ξαναδώσεις από μία καρτέλα στον καθένα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά, καθώς μας δημιουργεί μεγάλο άγχος, αλλά και πρόβλημα στη λειτουργία των φαρμακείων, μιας και δεν μπορούν να εκτελεστούν και οι συνταγές», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυκλάδων. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές, ωστόσο τα αποθέματα των φαρμακείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύνολο 233 σκευάσματα παρουσιάζουν προβλήματα επάρκειας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024