Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Έξυπνα τρικ υγείας για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας!

23/10/2015 12:21:00 μμ
Οι αυξημένες καύσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα όσους έχουν περιττά κιλά ή ακόμα και όσους θέλουν να τρώνε χωρίς να παχαίνουν.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Οι αυξημένες καύσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα όσους έχουν περιττά κιλά ή ακόμα και όσους θέλουν να τρώνε χωρίς να παχαίνουν. Αν και ο μεταβολισμός δεν είναι μία λειτουργία που να μπορεί να την επηρεάζει κανείς κατά το δοκούν, υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να αυξηθεί.


Ο διαιτολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, παρουσιάζει επτά μεθόδους που μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να καίει περισσότερες θερμίδες.


1. Αυξήστε την μυϊκή σας μάζα. Η προπόνηση δύναμης «χτίζει» μυϊκή μάζα, η οποία «καίει» περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία. Όσο περισσότερους μυς έχουμε τόσο καλύτερο μεταβολισμό θα έχουμε. Απλές ασκήσεις δύναμης είναι τα pushups, τα βαθιά καθίσματα και οι έλξεις. Χρησιμοποιώντας βαράκια (1-2 κιλά) και κάνοντας απλές ασκήσεις για δικέφαλους και τρικέφαλους 3-4 φορές την εβδομάδα θα δούμε σύντομα καλά αποτελέσματα στο μεταβολισμό μας και στη φυσική μας κατάσταση.


2. Να τρώτε 4-6 φορές την ημέρα και να μην μειώνετε δραστικά την θερμιδική σας πρόσληψη. Όταν ο οργανισμός «αντιληφθεί» ότι η τροφή μειώνεται δραστικά, ενεργοποιεί μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας (δηλαδή θερμίδων), με συνέπεια να μειώνει τον μεταβολισμό. Επομένως δε πρέπει να μειώσετε ξαφνικά και δραστικά την προσλαμβανόμενη τροφή (σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις θα «πέσετε» κάτω από τις 1.200 θερμίδες την ημέρα), ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να κάνετε τρία κύρια γεύματα και να τρώτε τουλάχιστον ένα σνακ την ημέρα. Ο απώτερος στόχος είναι να φτάσετε στα συνολικά 6 γεύματα την ημέρα (τρία κύρια και τρία σνακ) ώστε να χάσετε και τα τυχόν περιττά κιλά που έχετε.


3. Αυξήστε την κατανάλωση πρωτεϊνών. Πολλές έρευνες συνηγορούν ότι οι πρωτεΐνες της τροφής (κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά) μπορεί να σταθεροποιήσουν την έκκριση της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που επιδρά θετικά στο μεταβολισμό. Πρόσληψη περίπου 70 γραμμαρίων πρωτεΐνης την ημέρα πιστεύεται ότι επιδρά θετικά στον μεταβολισμό (προσοχή, μόνο, στα πρωτεϊνούχα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά…)


4. Να κάνετε αεροβική 3 μέρες την εβδομάδα. Η συστηματική αεροβική δραστηριότητα (τζόγκινγκ, ποδήλατο μεγάλων αποστάσεων, κολύμβηση κ.α.) βοηθά στη ρύθμιση ή και στην απώλεια του βάρους, διεγείροντας καλά τον μεταβολισμό.


5. Να αυξήσετε την καθημερινή δραστηριότητά σας. Όσο κινούμαστε, τόσο καίμε θερμίδες! Με απλές καθημερινές στρατηγικές μπορείτε να καίτε περισσότερες θερμίδες.

Τέτοιου είδους αλλαγές για 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να προκαλέσουν επιπρόσθετη απώλεια 100 θερμίδων την ημέρα ή 1/2 κιλού τον μήνα.


6. Να περπατάτε κάθε βράδυ. Η δραστηριότητα νωρίς το βράδυ μπορεί να γίνει πολύ ωφέλιμη, καθώς ο μεταβολισμός των ανθρώπων «πέφτει» προς το τέλος της ημέρας. Τριάντα λεπτά αεροβικής δραστηριότητας (έντονο βάδισμα, ελαφρύ τρέξιμο) πριν από το βραδινό γεύμα αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και τον διατηρούν ψηλά για άλλες 2-3 ώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θερμίδες του βραδινού γεύματος καίγονται πιο γρήγορα!


7. Να κοιμάστε αρκετά. Όσο αστείο και αν ακούγεται σε κάποιους, η έλλειψη του ύπνου μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε περιττά κιλά και μάλιστα όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι κάνουμε περισσότερες νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο μας. Καλοσχεδιασμένες μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι γυναίκες με 4 ώρες ύπνο κατά μέσο όρο το βράδυ έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό απ' ό,τι όσες κοιμούνται 8 «γεμάτες» ώρες. Ανάλογα ευρήματα έχουν και μελέτες σε άνδρες, αλλά και σε παιδιά.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte
Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους