Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Έξω φρενών οι φαρμακοποιοί με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

7/10/2020 5:13:23 μμ
Οι γιατροί επιμένουν ότι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τους εμβολιασμούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έξω φρενών είναι οι φαρμακοποιοί με την πρόσφατη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) αναφορικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι ο «εμβολιασμός συνιστά ιατρική πράξη και κατά συνέπεια ο μόνος αρμόδιος για τον εμβολιασμό είναι ο θεράπων γιατρός, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει την υγεία του ασθενούς κατά τη εκτέλεση του εμβολιασμού», ενώ τονίζει ότι «πριν από την εκτέλεση του αντιγριπικού εμβολίου θα πρέπει να προηγείται κλινική εξέταση του ασθενούς».

Στην εν λόγω ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους φαρμακοποιούς, ωστόσο ο κλάδος ενίσταται για την επιμονή των γιατρών να αναφέρουν ότι αυτοί είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τον εμβολιασμό, τη στιγμή που πλέον οι φαρμακοποιοί είναι κατοχυρωμένοι νομικά και πιστοποιημένοι να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους ασθενείς-πελάτες τους.

Επισημαίνουν δε ότι ακόμα και πριν από την επίσημη κατοχύρωσή τους να εμβολιάζουν, οι φαρμακοποιοί επί σειρά ετών εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους χορηγώντας το αντιγριπικό εμβόλιο, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανοσοποίηση του πληθυσμού αλλά και στη μείωση του φόρτου εργασίας σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας και ιατρεία.

Ειδικά για τη φετινή περίοδο με τη διασπορά του SARS-Cov-2, ο συνωστισμός στους χώρους υγείας και στα ιατρεία θα αύξανε τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού, ενώ ο εμβολιασμός στα φαρμακεία αυξάνει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι φαρμακοποιοί «δεν έχουν καμία πρόθεση να αντικαταστήσουν κανένα άλλο επιστήμονα εκ των υπόλοιπων υγειονομικών κλάδων», αλλά «η νομιμότατη διενέργεια του εμβολιασμού στα φαρμακεία αποτελεί εδώ και χρόνια δωρεάν προσφορά του επιστήμονα φαρμακοποιού προς τους πολίτες. Σε όλη την επικράτεια τα φαρμακεία σηκώνουν τεράστιο βάρος και αυτό θα έπρεπε να αναγνωριστεί.»

Πάντως ο ΙΣΑ συνιστά στους γιατρούς-μέλη του να συμπληρώνουν ένα συγκεκριμένο «έντυπο ιατρικού ιστορικού ατόμου για διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού» και να το συμπεριλαμβάνουν στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς. Σύσταση για την τήρηση «μητρώου εμβολιασμών» έχει γίνει και στους φαρμακοποιούς, ενώ τόσο ο ΠΦΣ όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχουν αποστείλει οδηγίες και κατευθύνσεις για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού στα φαρμακεία με τις επιπρόσθετες προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν οι φαρμακοποιοί λόγω της πανδημίας COVID-19. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια
Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά