Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έξω φρενών οι φαρμακοποιοί με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

7/10/2020 5:13:23 μμ
Οι γιατροί επιμένουν ότι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τους εμβολιασμούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έξω φρενών είναι οι φαρμακοποιοί με την πρόσφατη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) αναφορικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι ο «εμβολιασμός συνιστά ιατρική πράξη και κατά συνέπεια ο μόνος αρμόδιος για τον εμβολιασμό είναι ο θεράπων γιατρός, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει την υγεία του ασθενούς κατά τη εκτέλεση του εμβολιασμού», ενώ τονίζει ότι «πριν από την εκτέλεση του αντιγριπικού εμβολίου θα πρέπει να προηγείται κλινική εξέταση του ασθενούς».

Στην εν λόγω ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους φαρμακοποιούς, ωστόσο ο κλάδος ενίσταται για την επιμονή των γιατρών να αναφέρουν ότι αυτοί είναι οι μόνοι αρμόδιοι για τον εμβολιασμό, τη στιγμή που πλέον οι φαρμακοποιοί είναι κατοχυρωμένοι νομικά και πιστοποιημένοι να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους ασθενείς-πελάτες τους.

Επισημαίνουν δε ότι ακόμα και πριν από την επίσημη κατοχύρωσή τους να εμβολιάζουν, οι φαρμακοποιοί επί σειρά ετών εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους χορηγώντας το αντιγριπικό εμβόλιο, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανοσοποίηση του πληθυσμού αλλά και στη μείωση του φόρτου εργασίας σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας και ιατρεία.

Ειδικά για τη φετινή περίοδο με τη διασπορά του SARS-Cov-2, ο συνωστισμός στους χώρους υγείας και στα ιατρεία θα αύξανε τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού, ενώ ο εμβολιασμός στα φαρμακεία αυξάνει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι φαρμακοποιοί «δεν έχουν καμία πρόθεση να αντικαταστήσουν κανένα άλλο επιστήμονα εκ των υπόλοιπων υγειονομικών κλάδων», αλλά «η νομιμότατη διενέργεια του εμβολιασμού στα φαρμακεία αποτελεί εδώ και χρόνια δωρεάν προσφορά του επιστήμονα φαρμακοποιού προς τους πολίτες. Σε όλη την επικράτεια τα φαρμακεία σηκώνουν τεράστιο βάρος και αυτό θα έπρεπε να αναγνωριστεί.»

Πάντως ο ΙΣΑ συνιστά στους γιατρούς-μέλη του να συμπληρώνουν ένα συγκεκριμένο «έντυπο ιατρικού ιστορικού ατόμου για διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού» και να το συμπεριλαμβάνουν στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς. Σύσταση για την τήρηση «μητρώου εμβολιασμών» έχει γίνει και στους φαρμακοποιούς, ενώ τόσο ο ΠΦΣ όσο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχουν αποστείλει οδηγίες και κατευθύνσεις για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού στα φαρμακεία με τις επιπρόσθετες προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν οι φαρμακοποιοί λόγω της πανδημίας COVID-19. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024