Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έξω φρενών οι φαρμακοποιοί για τη διατήρηση αποθεματικού γενοσήμων

25/1/2019 10:28:12 πμ
Τη στιγμή, που όπως λένε, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονα αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας που τους υποχρεώνει να διατηρούν ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων στα ράφια και στις αποθήκες τους.


Διαβάστε εδώ για ποιες δραστικές φαρμακευτικές ουσίες οι φαρμακοποιοί πρέπει να διατηρούν απόθεμα.


Όλοι έχουν σχολιάσει αρνητικά, μέσω ανακοινώσεων αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουν επάρκεια φαρμάκων τη στιγμή μάλιστα που εδώ και πολλούς μήνες-σημαντικά φάρμακα-έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από την αγορά.


«Δώστε πρώτα λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και μετά απαιτείστε από τα φαρμακεία να διατηρούν ελάχιστο απόθεμα γενοσήμων», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με τη λίστα των δραστικών ουσιών βάσει της οποίας κάθε ιδιωτικό φαρμακείο υποχρεούται να διαθέτει ως απόθεμα τουλάχιστον μία συσκευασία γενόσημου φαρμάκου ανά θεραπευτική κατηγορία.


Όπως επισημαίνει, το υπουργείο οφείλει πρώτα να βάλει φρένο στο χρόνιο πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και να διασφαλίσει την ύπαρξή τους ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και στη συνέχεια να βγάζει αποφάσεις με τις οποίες υποχρεώνει τα φαρμακεία να διατηρούν στοκ γενοσήμων.


«Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών. Τα τελευταία χρόνια επισημαίνουμε διαρκώς τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται καθημερινά στα φαρμακεία μας για τις οποίες η πολιτεία δεν δίνει λύση. Όπως το υπουργείο Υγείας μάς υποχρεώνει να διατηρούμε στοκ γενοσήμων, έτσι κι εμείς ζητούμε από το υπουργείο να μας εξασφαλίσει ότι θα έχουμε όποιο φάρμακο χρειαζόμαστε, τη στιγμή που το χρειαζόμαστε, για να το χορηγήσουμε στους ασθενείς μας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης παρουσιάζει έντονο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Οι ελλείψεις στο νόμο αφορούν βασικές κατηγορίες φαρμάκων, και μάλιστα χρόνιων παθήσεων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα φάρμακα για το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται. Δείτε εδώ τις δηλώσεις της προέδρου του ΦΣΚ.


Παραμένουν τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε φάρμακα στο νησί της Ρόδου και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου με πολλές συνταγές να λήγουν χωρίς να μπορούν να εκτελεστούν. Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο