Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Εξετάσεις χοληστερόλης: Δεν απαιτείται πλέον να προηγηθεί νηστεία

12/12/2016 12:42:36 μμ
Νέα ευρωπαϊκή οδηγία εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Δεν είναι απαραίτητη η πολύωρη νηστεία πριν από τη διενέργεια εξέτασης χοληστερόλης» είναι η νέα οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (European Atherosclerosis Society) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine).


Η νέα οδηγία προέκυψε μετά από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, η οποία έδειξε ότι δεν παρουσιάστηκαν κλινικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους συμμετέχοντες που γευμάτισαν και στους συμμετέχοντες που δεν γευμάτισαν πριν από την εξέταση για τον καθορισμό τιμών της χοληστερόλης [HDL, LDL, τριγλυκεριδίων, απολιποπρωτεΐνης Α1, απολιποπρωτεΐνης Β1 και λιποπρωτεΐνης (a)].


Ανάμεσα στους επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη συγκαταλέγεται και η Ελληνίδα καρδιολόγος, διευθύντρια Καρδιολογικού Τομέα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Γενοβέφα Κολοβού, υπεύθυνη Εξωτερικών Ιατρείων και Μονάδας LDL Αφαίρεσης.


Εξηγώντας τη σημασία της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας, η κ. Κολοβού ανέφερε πόσο θα βοηθήσει ασθενείς που ακολουθούν θεραπείες για την πρόληψη των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο), ώστε να προσέρχονται για την εντελώς απαραίτητη για εκείνους εξέταση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πρωινή ή απογευματινή.

Επιπλέον, η νέα οδηγία θα οδηγήσει περισσότερα άτομα να κάνουν εξέταση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών σχολικής ηλικίας, αφού δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία και τελικά περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν οδηγίες πρόληψης καρδιακών νοσημάτων, αν τις έχουν ανάγκη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ένωση Cosmetics Europe κάνει λόγο για κραυγαλέα λάθη στην ευρωπαϊκή οδηγία
Τα σχετικά δικαιολογητικά γίνονται δεκτά έως τις 6 Ιουνίου






Σχετικά άρθρα

Μείωση του καπνίσματος & αυξημένη πρόθεση για διακοπή καταγράφεται στην Ελλάδα
Ο επιπολασμός παραμένει όμως υψηλός, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ
Καταρρέουν τα εμβολιαστικά προγράμματα παγκοσμίως
Επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις από διεθνείς οργανισμούς
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Πεπτικού Συστήματος
Μετεωρισμός, «φούσκωμα», δυσπεψία: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται
Φ.Σ. Λάρισας: Για 4η χρονιά διοργάνωσε με επιτυχία το «Μαζί μια αγκαλιά»
Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο