Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου

5/6/2008
Νέες φαρμακευτικές αγωγές κατά του καρκίνου του μαστού, των νεφρών και του εγκεφάλου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μια μελέτη κατέληξε στο ότι με τη χορήγηση ζολενδρονικού οξέος (Zometa), ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των οστικών μεταστάσεων και πρόσφατα έλαβε ένδειξη για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επανεμφάνισης του πρώιμου καρκίνου του μαστού σε προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στις οποίες γίνεται καταστολή των ωοθηκών και δίνεται ορμονοθεραπεία.

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα από μια διεθνή πολυκεντρική κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ έδειξαν ότι η ερευνητική στοχευμένη θεραπεία everolimus (RAD001) επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του καρκίνου σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του νεφρού, των οποίων η νόσος είχε επιδεινωθεί με άλλες θεραπείες.

Τέλος, ένα πειραματικό εμβόλιο, διπλασιάζει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που έχουν πληγεί από πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, τη συνηθέστερη και πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα μελετών, οι οποίες παρουσιάστηκαν εκτάκτως στο πλαίσιο του 44ου Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικάνικης Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια του Συνεδρίου και αποτελούν σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία τόσο του πρώιμου όσο και του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

«Αν και έχουμε πλήθος θεραπειών για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, υπάρχει ακόμη ανάγκη για νέες θεραπείες που θα είναι πιο αποτελεσματικές και με λιγότερες παρενέργειες» δήλωσε ο Δρ. Eric Winer, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου Μαστού στο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Dana-Farber και συντονιστής της Συνέντευξης Τύπου. «Στόχος μας είναι η πρόληψη της υποτροπής και η παράταση της επιβίωσης των ασθενών με πρώιμο καρκίνο του μαστού, καθώς και ο έλεγχος της νόσου και η βελτίωση της επιβίωσης για τις ασθενείς με προχωρημένη νόσο.»

Τα αποτελέσματα των μελετών περιλαμβάνουν:

• Μια μελέτη η οποία κατέληξε στο ότι με τη χορήγηση ζολενδρονικού οξέος (Zometa), ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των οστικών μεταστάσεων και πρόσφατα έλαβε ένδειξη για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επανεμφάνισης του πρώιμου καρκίνου του μαστού σε προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, στις οποίες γίνεται καταστολή των ωοθηκών και δίνεται ορμονοθεραπεία.

• Μια μελέτη η οποία κατέληξε στο ότι προσθέτοντας bevacizumab (Avastin) στο docetaxel (Taxotere) επιβραδύνεται η εξέλιξη της νόσου στις νεοδιαγνωσθείσες ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Η μελέτη αυτή προστίθεται στα ευρήματα προηγούμενων μελετών με το bevacizumab στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα από μια διεθνή πολυκεντρική κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ έδειξαν ότι η ερευνητική στοχευμένη θεραπεία everolimus (RAD001) επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του καρκίνου σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του νεφρού, των οποίων η νόσος είχε επιδεινωθεί με άλλες θεραπείες. Η μελέτη είχε επικεφαλής τον Robert J. Motzer, γιατρό, επιμελητή στο νοσοκομείο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (MSKCC).

«Η μελέτη αυτή μας έδωσε ένα νέο και σαφώς χρήσιμο εργαλείο στη θεραπεία του νεφροκυτταρικού καρκίνου. Το everolimus αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, αναφορικά με την αντιμετώπιση της νόσου και την ποιότητα της ζωής των ασθενών που πάσχουν από αυτή», δήλωσε ο Dr. Motzer.

Το everolimus είναι μια από του στόματος, άπαξ ημερησίως, χορηγούμενη θεραπεία που έχει ως στόχο την πρωτεΐνη mTOR, η οποία δρα ως κεντρικός ρυθμιστής της διαίρεσης των καρκινικών κυττάρων, του κυτταρικού μεταβολισμού και της αύξησης των αιμοφόρων αγγείων. Διερευνάται επί του παρόντος ως θεραπεία για διάφορες άλλες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των νευροενδοκρινικών όγκων και του λεμφώματος.

Τέλος, ένα πειραματικό εμβόλιο, το οποίο διπλασιάζει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που έχουν πληγεί από πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, τη συνηθέστερη και πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες. Κατά τις πρώτες κλινικές δοκιμές, οι ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο έζησαν κατά μέσο όρο 33 μήνες μετά τη διάγνωση, ενώ με τον καθιερωμένο συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας επιβιώνουν περίπου 14 μήνες. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το εμβόλιο επιβραδύνει την επανεμφάνιση του όγκου: ενώ συνήθως ο όγκος επανεμφανίζεται στους έξι μήνες μετά τη χειρουργική του αφαίρεση, στην περίπτωση των εμβολιασθέντων ασθενών εμφανίστηκε ξανά έπειτα από 16,6 μήνες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD