Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Europol: Νέες ευκαιρίες για εμπόριο πλαστών φαρμάκων ανέδειξε η πανδημία

16/3/2022 11:26:37 μμ
Η παράνομη διανομή έχει μετατοπιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε διαδικτυακές αγορές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας το εμπόριο πλαστών φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europol και του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. Οι δύο φορείς αποκαλύπτουν ότι ευημερεί η διανομή απομιμήσεων προϊόντων που μπορεί να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, καθώς η υγειονομική κρίση έχει παρουσιάσει νέες ευκαιρίες για το εμπόριο πλαστών και πειρατικών προϊόντων, ενώ οι εγκληματίες έχουν προσαρμόσει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα παγκόσμια ζήτηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, στην έκθεση αναφέρεται ότι πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα, που κυμαίνονται από μια ποικιλία φαρμάκων μέχρι εξοπλισμό ατομικής προστασίας και μάσκες προσώπου, εντοπίζονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα παράνομα προϊόντα συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά μπορεί επίσης να παράγονται σε παράνομα εργαστήρια εντός της Ε.Ε., τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να δημιουργηθούν με σχετικά λίγους πόρους.

Η διανομή έχει μετατοπιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις φυσικές σε διαδικτυακές αγορές, εγείροντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Στην περίπτωση δε των αρωμάτων και των καλλυντικών, η παράνομη παραγωγή σχετίζεται με είδη καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμα ή απορρυπαντικά.

Τα εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται συνήθως προωθούν τα πλαστά τους προϊόντα με παραπλανητικές εκπτώσεις ή προβάλλοντας επώνυμα προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Διατρέχοντας σχετικά μικρό κίνδυνο, αποκομίζουν μεγάλα κέρδη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Την περίοδο 4-10 Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με τους αναλυτές της IQVIA


Σχετικά άρθρα

Εντοπίστηκε κύκλωμα που εξήγαγε από την Ελλάδα χάπια πρεγκαμπαλίνης
Στην Εισαγγελία οι δικογραφίες εις βάρος των εμπλεκομένων
Σε διαβούλευση η διάταξη για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ελλείψεων
Θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 26 Σεπτεμβρίου
Μ. Χρυσοχοΐδης: Με τις ελλείψεις φαρμάκων δεν θα παίξουμε
Σαφής προειδοποίηση ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους παρανομούν