Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έτοιμος ο ΕΜΑ για πιθανή πανδημία από Η5Ν1

27/2/2024 9:07:57 μμ
Ενέκρινε δύο σχετικά εμβόλια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ έδωσε τη θετική της γνωμοδότηση για την κυκλοφορία στην Ε.Ε. 10 νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν δύο καινούρια εμβόλια της εταιρείας Seqirus που έρχονται να καλύψουν τυχόν έντονη εξάπλωση του υπότυπου του ιού της γρίπης H5N1


Ειδικότερα, το ένα από αυτά προορίζεται για χρήση σε έξαρση γρίπης που προέρχεται από ζώα και το δεύτερο θα χρησιμοποιηθεί μόνο εφόσον κηρυχθεί πανδημία και αφού προστεθεί στη σύνθεσή του το υπεύθυνο στέλεχος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του έχουν ήδη αξιολογηθεί με βάση τα στελέχη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία, η οριστική του έγκριση, αν θα υπάρχει ανάγκη, θα επιταχυνθεί σημαντικά.


Τα υπόλοιπα φάρμακα, που αναμένουν τώρα την τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι τα εξής: Το βιο-ομοειδές ustekinumab της Samsung Bioepis για τη θεραπεία της ψωρίασης κατά πλάκας ενηλίκων και παιδιών, της ψωριασικής αρθρίτιδας, της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn. Δύο γενόσημα της Accord Healthcare, το apremilast για την ψωριασική αρθρίτιδα και τη νόσο Behçet και το nintedanib για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και άλλες ενδείξεις. Επίσης, το sparsentan για την πρωτοπαθή νεφροπάθεια ανοσοσφαιρίνης Α, το tofersen για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), τα ογκολογικά φάρμακα tislelizumab και retifanlimab, καθώς και το danicopan που είναι η πρώτη από του στόματος θεραπεία για την αιμολυτική αναιμία σε ασθενείς με παροξυσμική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους