Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Απαγορεύεται το delivery φαρμάκων από φαρμακοποιούς
Μία περίπτωση φαρμακοποιού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό
Ειδικά ναυλωμένη πτήση έφερε υγειονομικό υλικό για τις ΜΕΘ
Πρόκειται για μεγάλη παραγγελία του ελληνικού δημοσίου
Bayer: O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη δαρολουταμίδη
Για τη θεραπεία του μη μεταστατικού, ευνουχοάντοχου καρκίνου του προστάτη


Έρχονται απολύσεις προσωπικού στα διευρυμένα φαρμακεία

29/5/2019 3:59:11 μμ
Αναστάτωση προκάλεσε η άμεση εφαρμογή του νέου νόμου για τη λειτουργία τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναστάτωση προκάλεσε στα διευρυμένα φαρμακεία, τα οποία απασχολούν προσωπικό έως τις 11 το βράδυ, η άμεση και χωρίς περίοδο προσαρμογής εφαρμογή του νέου νόμου για τη λειτουργία τους.

Οι νέες ρυθμίσεις που επιβάλλουν στα φαρμακεία να κλείνουν καθημερινά στις 21:00 και το Σάββατο στις 20:00 και όχι στις 23:00 αναγκάζουν τους φαρμακοποιούς να κάνουν αλλαγές στη λειτουργία των φαρμακείων τους και στη διαχείριση του προσωπικού τους με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ενώ ήδη προχθες έκλεισαν από τις 21:00 το βράδυ εσπευσμένα.

Όπως δήλωσε η φαρμακοποιός Λώρη Σωτηροπούλου αποκλειστικά στο f.daily, «ο νέος νόμος όντως φέρνει μια ισορροπία στην αγορά των φαρμακείων, αλλά πέρασε πολύ απότομα. Χθες το βράδυ κλείσαμε ξαφνικά στις 21:00, αναρτώντας μια ανακοίνωση στη βιτρίνα για το κοινό και ενώ υπήρχαν εκκρεμότητες (π.χ. παραλαβές κτλ.)».
Στην ερώτηση για το αν θα επηρεάσουν τα νέα μέτρα το προσωπικό, η Λ. Σωτηροπούλου είπε πως σιγά-σιγά τα περισσότερα διευρυμένα φαρμακεία θα πρέπει να κάνουν μείωση του προσωπικού γιατί η διαφορά είναι μεγάλη ή μπορεί να αλλάξει το ωράριο σε σπαστό, καθώς το μεσημέρι η κίνηση είναι περιορισμένη.

Σημειώνεται ότι τα διευρυμένα φαρμακεία είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν το ωράριο που θα ακολουθήσουν ανά δίμηνο και να το τηρούν υποχρεωτικά και κατά γράμμα, ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν να ισχύουν για το τρέχον δίμηνο. Σύμφωνα δε με τη νομικό σύμβουλο του ΦΣΑ, Σοφία Αγγέλου, θα υπάρξουν κυρώσεις στα φαρμακεία που δεν συμμορφωθούν που μπορεί να φτάσουν και σε 3000 ευρώ πρόστιμο από τον Περιφερειάρχη.

Εν τω μεταξύ μέχρι τις 31/5 πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις των διευρυμένων φαρμακείων για το επόμενο δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος.

Έτοιμη η πλατφόρμα του ΦΣΑ με τις νέες ρυθμίσεις

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο οποίος (όπως και άλλοι σύλλογοι) διαθέτει ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης του διευρυμένου ωραρίου, έχει ήδη προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα και ενημερώνει τους φαρμακοποιούς-μέλη του τα εξής:
  1. Να μη δηλώσουν τις επίσημες αργίες, κατά τις οποίες οφείλουν να παραμείνουν κλειστά.
  2. Δεν μπορούν να δηλώσουν ωράριο μετά τις 21:00 τις καθημερινές και μετά τις 20:00 το Σάββατο.
  3. Έχει προστεθεί ειδικό πεδίο, στο οποίο ο υπεύθυνος φαρμακοποιός δηλώνει ότι συμφωνεί με το δηλωθέν ωράριο, που είναι υποχρεωτικό προκειμένου να καταχωρηθεί η δήλωση.
Επίσης εφιστά την προσοχή των μελών του ότι αν κάποιο φαρμακείο δηλώσει ωράριο που υπερβαίνει το όριο που ορίζει πλέον ο νόμος 4613/2019 (άρθρο 26), δεν θα γίνεται αποδεκτή η αίτηση και το φαρμακείο δεν θα συμπεριληφθεί στους καταλόγους.

Στις ίδιες επισημάνσεις προχωρά και ο ΦΣ Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημειώνει ότι η ηλεκτρονική του πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα αναλυτικής καταχώρησης του ωραρίου για κάθε ημέρα του διμήνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φαρμακοποιοί, προσοχή στις γραφειοκρατικές διαδικασίες
Οι πληρωμές των συνταγών θα γίνουν κανονικά διαβεβαίωσε ο ΕΟΠΥΥ


Σχετικά άρθρα

Απαγορεύεται το delivery φαρμάκων από φαρμακοποιούς
Μία περίπτωση φαρμακοποιού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό
'Αυλες συνταγές: Περικοπές και πρόστιμα αν δεν διεκπεραιώνονται σωστά
Φαρμακοποιοί, προσοχή στις γραφειοκρατικές διαδικασίες
ΠΦΣ: Μέτρα στήριξης των φαρμακείων ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών
Οι πληρωμές των συνταγών θα γίνουν κανονικά διαβεβαίωσε ο ΕΟΠΥΥ
ΠΦΣ: Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής
Αίτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη