Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Στα φαρμακεία της Αγγλίας τα πρώτα δύο προϊόντα με βάση την κάνναβη
Για τη σπαστικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση και τις επιληπτικές κρίσεις
Καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων το 2020
Ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση Πρωθυπουργού - υπ. Υγείας
100 σκευάσματα εξαφανίστηκαν από τη Θεσσαλονίκη
Έκκληση για αποκατάσταση της αγοράς από τους φαρμακοποιούς


Έρχονται απολύσεις προσωπικού στα διευρυμένα φαρμακεία

29/5/2019 3:59:11 μμ
Αναστάτωση προκάλεσε η άμεση εφαρμογή του νέου νόμου για τη λειτουργία τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναστάτωση προκάλεσε στα διευρυμένα φαρμακεία, τα οποία απασχολούν προσωπικό έως τις 11 το βράδυ, η άμεση και χωρίς περίοδο προσαρμογής εφαρμογή του νέου νόμου για τη λειτουργία τους.

Οι νέες ρυθμίσεις που επιβάλλουν στα φαρμακεία να κλείνουν καθημερινά στις 21:00 και το Σάββατο στις 20:00 και όχι στις 23:00 αναγκάζουν τους φαρμακοποιούς να κάνουν αλλαγές στη λειτουργία των φαρμακείων τους και στη διαχείριση του προσωπικού τους με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ενώ ήδη προχθες έκλεισαν από τις 21:00 το βράδυ εσπευσμένα.

Όπως δήλωσε η φαρμακοποιός Λώρη Σωτηροπούλου αποκλειστικά στο f.daily, «ο νέος νόμος όντως φέρνει μια ισορροπία στην αγορά των φαρμακείων, αλλά πέρασε πολύ απότομα. Χθες το βράδυ κλείσαμε ξαφνικά στις 21:00, αναρτώντας μια ανακοίνωση στη βιτρίνα για το κοινό και ενώ υπήρχαν εκκρεμότητες (π.χ. παραλαβές κτλ.)».
Στην ερώτηση για το αν θα επηρεάσουν τα νέα μέτρα το προσωπικό, η Λ. Σωτηροπούλου είπε πως σιγά-σιγά τα περισσότερα διευρυμένα φαρμακεία θα πρέπει να κάνουν μείωση του προσωπικού γιατί η διαφορά είναι μεγάλη ή μπορεί να αλλάξει το ωράριο σε σπαστό, καθώς το μεσημέρι η κίνηση είναι περιορισμένη.

Σημειώνεται ότι τα διευρυμένα φαρμακεία είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν το ωράριο που θα ακολουθήσουν ανά δίμηνο και να το τηρούν υποχρεωτικά και κατά γράμμα, ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν να ισχύουν για το τρέχον δίμηνο. Σύμφωνα δε με τη νομικό σύμβουλο του ΦΣΑ, Σοφία Αγγέλου, θα υπάρξουν κυρώσεις στα φαρμακεία που δεν συμμορφωθούν που μπορεί να φτάσουν και σε 3000 ευρώ πρόστιμο από τον Περιφερειάρχη.

Εν τω μεταξύ μέχρι τις 31/5 πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις των διευρυμένων φαρμακείων για το επόμενο δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος.

Έτοιμη η πλατφόρμα του ΦΣΑ με τις νέες ρυθμίσεις

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο οποίος (όπως και άλλοι σύλλογοι) διαθέτει ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης του διευρυμένου ωραρίου, έχει ήδη προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα και ενημερώνει τους φαρμακοποιούς-μέλη του τα εξής:
  1. Να μη δηλώσουν τις επίσημες αργίες, κατά τις οποίες οφείλουν να παραμείνουν κλειστά.
  2. Δεν μπορούν να δηλώσουν ωράριο μετά τις 21:00 τις καθημερινές και μετά τις 20:00 το Σάββατο.
  3. Έχει προστεθεί ειδικό πεδίο, στο οποίο ο υπεύθυνος φαρμακοποιός δηλώνει ότι συμφωνεί με το δηλωθέν ωράριο, που είναι υποχρεωτικό προκειμένου να καταχωρηθεί η δήλωση.
Επίσης εφιστά την προσοχή των μελών του ότι αν κάποιο φαρμακείο δηλώσει ωράριο που υπερβαίνει το όριο που ορίζει πλέον ο νόμος 4613/2019 (άρθρο 26), δεν θα γίνεται αποδεκτή η αίτηση και το φαρμακείο δεν θα συμπεριληφθεί στους καταλόγους.

Στις ίδιες επισημάνσεις προχωρά και ο ΦΣ Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημειώνει ότι η ηλεκτρονική του πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα αναλυτικής καταχώρησης του ωραρίου για κάθε ημέρα του διμήνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι προϋποθέσεις και οι όροι
Ξεκίνησε η πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς


Σχετικά άρθρα

100 σκευάσματα εξαφανίστηκαν από τη Θεσσαλονίκη
Έκκληση για αποκατάσταση της αγοράς από τους φαρμακοποιούς
Ο τρόπος διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Οι προϋποθέσεις και οι όροι
Μάθημα 1ο: Πώς παρακινείς κάποιον να εμβολιαστεί!
Ξεκίνησε η πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς