Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Καθημερινή Health Summit: Σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τη mRNA
Η τεχνολογία χαρακτηρίστηκε «επανάσταση»
ΕΦΕΧ: Ετοιμάζει ενημερωτική καμπάνια για την αξία της αυτοφροντίδας
Το θέμα συζητήθηκε με την αν. υπουργό Υγείας Α. Γκάγκα

Έρχεται νομοσχέδιο για τους φαρμακοποιούς τον Ιανουάριο

23/11/2021 9:48:00 μμ
Με όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ ΠΦΣ και υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην αρχή του επόμενου έτους οι φαρμακοποιοί μπορούν να περιμένουν νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις, οι οποίες θα αφορούν θεσμικά ζητήματα του κλάδου, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αντιπροσωπεία του ΠΦΣ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του f.daily, ο υπουργός είπε πως η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι τα φαρμακεία είχαν κρίσιμο ρόλο στην πανδημική κρίση, προσφέροντας δράσεις που δεν θα είχαν έρθει εις πέρας χωρίς αυτά, και ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ανταμειφθεί όσο αξίζουν για αυτήν την προσφορά τους.

ΜΗΣΥΦΑ αυστηρά δια χειρός φαρμακοποιού

Στο πλαίσιο αυτό «τέθηκαν επί τάπητος» φλέγοντα και διαχρονικά προβλήματα. Ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα διατίθενται μόνο από φυσικά φαρμακεία και πουθενά αλλού (ούτε e-shop ούτε από άλλα καταστήματα), ενώ διευκρινίστηκε ότι δεν θα αποκλειστούν φθηνά αλλά απαραίτητα φάρμακα από τη θετική λίστα. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν ενδεχομένως διατάξεις για τον τακτικό έλεγχο των συνταγών με τη διαδικασία να γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένη και να διεκπεραιώνονται όλα ηλεκτρονικά. Επίσης θα νομοθετηθεί και η πρόταση του ΠΦΣ για τη λειτουργία των φαρμακευτικών συλλόγων, τοπικών και Πανελληνίου.

ΦΥΚ: Θετικός ο υπουργός να διανέμονται αυτά από τα φαρμακεία

Αναφορικά με τα ΦΥΚ, ο υπουργός έδειξε θετικός στο ενδεχόμενο να διανέμονται τα ΦΥΚ από τα κοινοτικά φαρμακεία, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία για πιθανές παράλληλές εξαγωγές εις βάρος της επάρκειας στη χώρα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι δημιουργούνται προβλήματα με τα κούριερ. Από την πλευρά του ο Σύλλογος κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι στο 65% του όγκου του συνόλου των τεμαχίων ΦΥΚ που ισοδυναμεί με 27-28 εκατ. το χρόνο.

Τα θεσμικά θέματα που δεν τίθενται σε προτεραιότητα

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα ιατροτεχνολογικά, με τους φαρμακοποιούς να ζητούν διατίμηση σε όλη την αλυσίδα διανομής των προϊόντων αυτών, καθώς -όπως εξήγησαν στον υπουργό- παρατηρούνται αισχροκέρδειες από πλευράς των εταιρειών. Συζητήθηκαν ακόμα το οι ελλείψεις, τα bonus γενοσήμων ύψους 8 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ, η μείωση του rebate, ο νόμος για τις συνενώσεις φαρμακείων, η αποζημίωση των διανυκτερεύσεων, η στήριξη των απομονωμένων φαρμακείων και το ωράριο, θέματα στα οποία ο Θ. Πλεύρης δεν πήρε συγκεκριμένη θέση προς το παρόν καθώς δεν αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με βάση αυτούς θα αποζημιώνονται οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ
Θα γίνει σύγκριση με τις καταναλώσεις που σημειώνονται στην Ελλάδα


Σχετικά άρθρα

ΗΠΑ: Ένοχες οι αλυσίδες φαρμακείων για την κατάχρηση οπιοειδών αναλγητικών
CVS Health, Walgreens Boots και Walmart κατηγορήθηκαν για υπερπροσφορά εθιστικών χαπιών
Συνελήφθη φαρμακοποιός στο Σουφλί για πλαστά rapid test
Παραλήπτες ένας στρατιωτικός και ένας αξιωματικός που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη
Τα τεστ COVID-19 στο φαρμακείο ανοίγουν δρόμους και για άλλα τεστ
Από τον Bruce Kneeland, Community Pharmacy Specialist, ΗΠΑ
Τεστ COVID-19: Είναι ασφαλές το αιθυλενοξείδιο στους στυλεούς;
Ο ΕΟΦ απαντά στις ανησυχίες του κοινού