Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Έρχεται νομοσχέδιο για τους φαρμακοποιούς τον Ιανουάριο

23/11/2021 9:48:00 μμ
Με όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ ΠΦΣ και υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην αρχή του επόμενου έτους οι φαρμακοποιοί μπορούν να περιμένουν νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις, οι οποίες θα αφορούν θεσμικά ζητήματα του κλάδου, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αντιπροσωπεία του ΠΦΣ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του f.daily, ο υπουργός είπε πως η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι τα φαρμακεία είχαν κρίσιμο ρόλο στην πανδημική κρίση, προσφέροντας δράσεις που δεν θα είχαν έρθει εις πέρας χωρίς αυτά, και ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ανταμειφθεί όσο αξίζουν για αυτήν την προσφορά τους.

ΜΗΣΥΦΑ αυστηρά δια χειρός φαρμακοποιού

Στο πλαίσιο αυτό «τέθηκαν επί τάπητος» φλέγοντα και διαχρονικά προβλήματα. Ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα διατίθενται μόνο από φυσικά φαρμακεία και πουθενά αλλού (ούτε e-shop ούτε από άλλα καταστήματα), ενώ διευκρινίστηκε ότι δεν θα αποκλειστούν φθηνά αλλά απαραίτητα φάρμακα από τη θετική λίστα. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν ενδεχομένως διατάξεις για τον τακτικό έλεγχο των συνταγών με τη διαδικασία να γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένη και να διεκπεραιώνονται όλα ηλεκτρονικά. Επίσης θα νομοθετηθεί και η πρόταση του ΠΦΣ για τη λειτουργία των φαρμακευτικών συλλόγων, τοπικών και Πανελληνίου.

ΦΥΚ: Θετικός ο υπουργός να διανέμονται αυτά από τα φαρμακεία

Αναφορικά με τα ΦΥΚ, ο υπουργός έδειξε θετικός στο ενδεχόμενο να διανέμονται τα ΦΥΚ από τα κοινοτικά φαρμακεία, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία για πιθανές παράλληλές εξαγωγές εις βάρος της επάρκειας στη χώρα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι δημιουργούνται προβλήματα με τα κούριερ. Από την πλευρά του ο Σύλλογος κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι στο 65% του όγκου του συνόλου των τεμαχίων ΦΥΚ που ισοδυναμεί με 27-28 εκατ. το χρόνο.

Τα θεσμικά θέματα που δεν τίθενται σε προτεραιότητα

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα ιατροτεχνολογικά, με τους φαρμακοποιούς να ζητούν διατίμηση σε όλη την αλυσίδα διανομής των προϊόντων αυτών, καθώς -όπως εξήγησαν στον υπουργό- παρατηρούνται αισχροκέρδειες από πλευράς των εταιρειών. Συζητήθηκαν ακόμα το οι ελλείψεις, τα bonus γενοσήμων ύψους 8 εκατ. ευρώ που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ, η μείωση του rebate, ο νόμος για τις συνενώσεις φαρμακείων, η αποζημίωση των διανυκτερεύσεων, η στήριξη των απομονωμένων φαρμακείων και το ωράριο, θέματα στα οποία ο Θ. Πλεύρης δεν πήρε συγκεκριμένη θέση προς το παρόν καθώς δεν αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων


Σχετικά άρθρα

Έξαλλος ο ΠΦΣ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών
Απαντά με επιχειρήματα γιατί τα ΦΥΚ πρέπει να διανέμονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία
17,5 εκατ. θα πάρουν τα φαρμακεία για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό
Η σχετική πλατφόρμα για τους φαρμακοποιούς θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο
Αδύνατη η χορήγηση ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστές οι φαρμακευτικές εταιρείες