Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Έρχεται clawback στα φαρμακεία για τα ιατροτεχνολογικά;

12/4/2022 1:54:15 πμ
Ο ΠΦΣ ετοιμάζει πρόταση προς την κυβέρνηση για να «αποκρούσει» την πιθανότητα αυτή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέχρι τις 18 Απριλίου έχει τη δυνατότητα ο κλάδος των φαρμακοποιών να αντιδράσει επίσημα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την επιβολή clawback για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και για τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής.

Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου για τον «υπολογισμό και την αναζήτηση του υπερβάλλοντος ποσού δαπάνης του ΕΟΠΥΥ» σχετικά με τις παραπάνω κατηγορίες προϊόντων φαρμακείου, αναφέρεται ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια, και το υπερβάλλον ποσό θα αναζητείται σε εξαμηνιαία βάση από τους συμβεβλημένους παρόχους, στους οποίους μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και οι φαρμακοποιοί.

Ήδη υπάρχει ανησυχία στους κόλπους των φαρμακοποιών για το ενδεχόμενο αυτό, με την πρώτη αντίδραση να έρχεται στα social media από τον Γιάννη Καβαλάρη, μέλος των ΔΣ ΠΦΣ και ΦΣΑ που σχολίασε: «Ό,τι έδωσε η κυβέρνηση για τις υπηρεσίες (ραντεβού, self test) το παίρνει πίσω και μάλιστα σε πολλαπλάσια ποσά. Το λόγο πρέπει να πάρουν οι συνάδελφοι της βάσης και οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων. Αυτός ο νόμος δεν πρέπει να περάσει».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του f.daily, o ΠΦΣ εξετάζει σοβαρά το θέμα και ετοιμάζει σχετική αντίδραση και πρόταση προς την κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι το clawback είναι ένα μέτρο που εξ ορισμού αφορά μεγάλες εταιρείες, οι οποίες απασχολούν προσωπικό για να έρχεται σε επαφή με γιατρούς και να προκαλεί ζήτηση. Οι φαρμακοποιοί δεν προκαλούν ζήτηση, απλά εκτελούν τις συνταγές που φέρνουν οι ασθενείς, άρα δεν μπορούν να ευθύνονται για την περίπτωση που η ζήτηση ξεπερνά τον προϋπολογισμό.

Οι εισαγωγείς έχουν δεχτεί μεγάλες πιέσεις από τότε που επιβλήθηκε σε αυτούς το clawback

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσά μέχρι σήμερα τα χρεώνονται οι εισαγωγείς των προϊόντων, οι οποίοι επίσης έχουν διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για το θέμα. Ενδεικτικά αναφέρεται σχόλια από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παρόχων Υγείας το Σεπτέμβριο του 2021: «όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις μετά την καθιέρωση του μέτρου του clawback από το 2017 και χωρίς καμία αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ούτε κατά την περίοδο της πανδημίας». Αντίστοιχα ο ΣΕΙΒ έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία εφαρμόζεται clawback επί των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ αρκετές εταιρείες-μέλη έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, επειδή το clawback φτάνει και ξεπερνάει το 50% του τζίρου τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και καταγράφουν σημαντική αύξηση των παραγγελιών τους


Σχετικά άρθρα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
Τα φαρμακεία αποτελούν μια από τις πιο ανερχόμενες τάσεις στο online delivery
Και καταγράφουν σημαντική αύξηση των παραγγελιών τους
Συνολική διαχείριση των ασθενών με διαβήτη πετυχαίνουν οι φαρμακοποιοί
Σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης του Yale New Haven Health System