Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

4/7/2007
Αύξηση στη χρήση φαρμάκων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



H Ελλάδα, που μαζί με την Ιταλία είναι οι πλέον «γερασμένες» χώρες του κόσμου, εμφανίζει φαινόμενα πολυφαρμακίας,  ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία.

Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, ΕΚΚΕ, σε 2.500 άνδρες και γυναίκες 40-85 ετών, που ζουν μόνιμα στην περιφέρεια της Αθήνας, έδειξε πως η αύξηση στη χρήση φαρμάκων αποτελεί διεθνή τάση. Αιτίες είναι αφενός η πληθυσμιακή γήρανση, αφετέρου η αύξηση των προσδοκιών του σύγχρονου ανθρώπου. Ειδικά η Ελλάδα, που μαζί με την Ιταλία είναι οι πλέον «γερασμένες» χώρες του κόσμου, εμφανίζει φαινόμενα πολυφαρμακίας, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία. Σήμερα, πάνω από το 5% του ελληνικού πληθυσμού λαμβάνει 5 ή περισσότερα φάρμακα, πράγμα που κρύβει κινδύνους για την εμφάνιση παρενεργειών, ειδικά στις περιπτώσεις που η λήψη γίνεται χωρίς συνταγή γιατρού.

Τα φάρμακα με τη μεγαλύτερη χρήση είναι τα αναλγητικά (35.7%) και εκείνα που καταπολεμούν καρδιαγγειακές νόσους (26,7%), με το 86.3% των πρώτων και το 20,4% των δεύτερων να λαμβάνονται χωρίς την απαιτούμενη συνταγογράφηση. Κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, όπως ο γάμος και το χαμηλό εισόδημα, συχνά ενοχοποιούνται για την κατανάλωση περισσότερων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Δυστυχώς πρωτιά διατηρούν και εδώ οι γυναίκες, καταναλώνοντας περισσότερα φάρμακα από τους άνδρες, κυρίως αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η σεμαγλουτίδη per os θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ
Παρουσιάστηκαν στο 34ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο






Σχετικά άρθρα

Τα Δ.Σ. των Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Χανίων συγκροτήθηκαν σε σώμα
Με τους τρεις προέδρους να διατηρούν τις θέσεις τους
Φαρμακεία: 5 υποχρεώσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ενημέρωση από τον ΠΦΣ
Ερημώνουν τα χωριά της Γαλλίας από φαρμακεία
Οι φαρμακοποιοί ζητούν νέο βιώσιμο σύστημα αμοιβών
Αυξήθηκαν οι φαρμακοποιοί αλλά μειώθηκαν τα φαρμακεία
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2024