Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έρευνα: Το... χρώμα του φαρμάκου επηρεάζει τη συμμόρφωση στη θεραπεία

7/1/2013
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τη μη συμμόρφωση των ασθενών σε μια θεραπεία είναι το χρώμα του φαρμάκου που λαμβάνουν.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει τη μη συμμόρφωση των ασθενών σε μια θεραπεία είναι το χρώμα του φαρμάκου που λαμβάνουν.

 

Την έρευνα διεξήγαγαν από κοινού η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard στην Βοστώνη με το Νοσοκομείο Brigham and Women?s, από την οποία διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είναι κατά 50% πιθανότερο το να σταματήσουν τη λήψη ενός φαρμάκου, εάν αυτό έχει διαφορετικό χρώμα από το προηγούμενο που προοριζόταν για την ίδια περίπτωση.

 

Ο επικεφαλής της έρευνας και γιατρός Aaron Kesselheim ανέφερε ότι «συχνά πολλοί ασθενείς μου έρχονται και μου λένε το εξής: Έπαιρνα ένα πράσινο χάπι και τώρα αυτό είναι μωβ. Τι συμβαίνει;» Ο ίδιος έπειτα πρόσθεσε ότι «από καιρό υπήρχαν υπόνοιες πως η εμφάνιση που έχει το χάπι, συνδέεται με την τήρηση της φαρμακοθεραπείας, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη εμπειρική ανάλυση που το διαπιστώνει».

 

Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς μελέτησαν την περίπτωση 61.000 ασθενών οι οποίοι έλαβαν ένα από τα οκτώ φάρμακα που προσφέρθηκαν σε 37 χρώματα και σε τέσσερα διαφορετικά σχήματα. Από τα 11.500 άτομα που δεν αναπλήρωσαν τη συνταγή τους, το 1,2% είχαν επηρεαστεί από το διαφορετικό χρώμα των φαρμάκων τους, ενώ παρά το γεγονός ότι η αλλαγή στο χρώμα δεν παρατηρείται συχνά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό είχε κάνει τη διαφορά.

 

Ο Kesselheim σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μικρός, ωστόσο τόνισε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί. Πάντως, το διαφορετικό σχήμα του χαπιού δεν φάνηκε πως συνδέεται με τη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή.

 

Η μελέτη επίσης αναφέρει ότι «εάν οι ασθενείς λαμβάνουν εννέα φάρμακα, τότε μπορεί να παρατηρήσουν 36 αλλαγές χρώματος το χρόνο. Αυτός ο φαινομενικά μικρός κίνδυνος αρχίζει έτσι να αναδεικνύεται σοβαρός. Τα ισοδύναμα γενόσημα φάρμακα θα πρέπει να υποχρεούνται να έχουν την ίδια εμφάνιση με τα αντίστοιχα επώνυμα».

 

Ο Kesselheim ακόμη ανέφερε ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα χάπια τους μπορεί να αλλάξουν χρώμα και σχήμα, αλλά και ότι είναι εξίσου ασφαλή με εκείνα τα οποία έχουν εγκριθεί από τον FDA (αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) ως βιοϊσοδύναμα με τα επώνυμα. Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι αλλαγές στην εμφάνιση του χαπιού θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη μη συμμόρφωση των ασθενών τους. Τέλος, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους σχετικά με την αλλαγή στο χρώμα και το σχήμα».

 

Πηγή: pmjournal.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους