Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έρευνα της ΕΕ για πιθανή σχέση φαρμάκων απώλειας βάρους με κίνδυνο αυτοκτονίας

11/7/2023 10:07:27 μμ
Aπό την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο μικροσκόπιο του ΕΜΑ μπαίνουν φάρμακα της Novo Nordisk A/S για την απώλεια βάρους, έπειτα από τρεις αναφορές για πιθανή αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας.

Οι δύο αναφορές κάνουν λόγο για αυτοκτονικές σκέψεις, μία μετά τη χρήση φαρμάκου με λιραγλουτίδη και μία μετά τη χρήση του φαρμάκου με σεμαγλουτίδη. Μία τρίτη αναφορά αφορά σκέψεις αυτοτραυματισμού με τη λιραγλουτίδη. 

Ο EMA, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν ανέφερε καμία περίπτωση αυτοκτονίας και η αυτοκτονική συμπεριφορά δεν αναφέρεται επί του παρόντος ως παρενέργεια στις πληροφορίες των σκευασμάτων. Η επανεξέταση θα γίνει από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ, που καλείται να αξιολογήσει τα φάρμακα που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξης. 

Επιπλέον, οι έρευνες ίσως επεκταθούν και σε άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, γνωστά ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1. Η τιρζεπατίδη της Eli Lilly & Co. ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Amgen Inc. και Pfizer Inc., αναπτύσσουν παρόμοια προϊόντα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τις διαφημίσεις των φαρμάκων GLP-1
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας στον ΠΦΣ






Σχετικά άρθρα

Ο πρώτος OTC συνδυασμός παρακεταμόλης & ναπροξένης εγκρίθηκε στις ΗΠΑ
Πρόκειται για νέο σκεύασμα Tylenol® της Kenvue
Σημαντικά κενά στην ενημέρωση για τον διαβήτη τύπου 1
Σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ που υποστήριξε η Sanofi
Φυσικό αντηλιακό φίλτρο απέκτησε ευχάριστη και αόρατη υφή
Στο πλαίσιο μελέτης από επιστήμονες του UCLA
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης»: Μνημόνιο Συνεννόησης με το Nanopoulos Foundation
Για την υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & την ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία