Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έρευνα ΡευΜΑζήν: Οι διαγνώσεις καθυστερούν 3 χρόνια

23/2/2023 11:49:26 μμ
Όταν ο ασθενής δεν επισκέπτεται εξαρχής ρευματολόγο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 50% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα αναφέρουν ότι καθυστέρησαν να απευθυνθούν σε γιατρό σε διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου, με το 53% να δηλώνει ότι ο κυριότερος λόγος ήταν ότι δεν αξιολόγησαν σοβαρά τα συμπτώματα.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ότι ενώ η ιατρική ειδικότητα που απευθύνθηκαν οι ασθενείς αρχικά ήταν κυρίως ο Ορθοπεδικός (37%) και σε μικρότερο βαθμό ο Ρευματολόγος (23%) ή ο Παθολόγος (19%), η ειδικότητα που έκανε την τελική διάγνωση ήταν κυρίως ο Ρευματολόγος (77%).

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, με online συμπλήρωση ερωτηματολογίων και τη συμμετοχή 463 ασθενών. Η έρευνα καταδεικνύει ότι σε όσους ασθενείς η διάγνωση έγινε από διαφορετική ειδικότητα καθυστέρησε κατά δύο χρόνια σε αντίθεση με αυτούς που εξαρχής επισκέφθηκαν ρευματολόγο και διαγνώστηκαν έγκαιρα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού γύρω από τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων, ώστε να απευθύνεται έγκαιρα στον ειδικό γιατρό, ενώ εξίσου σημαντική είναι επίσης η ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των γιατρών άλλων ειδικοτήτων, ειδικότερα στην ΠΦΥ, ώστε να μπορούν να παραπέμψουν τον ασθενή άμεσα στον ρευματολόγο», δήλωσε η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, συμπληρώνοντας: «Βλέπουμε ότι το ταξίδι του ασθενή μέχρι τη διάγνωση μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια, και σε μερικά νοσήματα μάλιστα, πολύ παραπάνω».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Με ειδικά τεστ στα βρετανικά φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη
Η Ελλάδα αποκτά φωνή στο FIPWiSE Global Online Summit 2026
Πράσινο τσάι, παχυσαρκία & υπέρταση
Μεταβολικές επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις με αντιυπερτασικά φάρμακα από την f-anazitisi
Danone: Ανακαλούνται παρτίδες Almiron & Milupa
Μετά τις νέες συστάσεις του EFSA
ΕΟΦ: Ανακαλούνται δύο ακόμα παρτίδες βρεφικών προϊόντων της Nestlé
Οι καταναλωτές καλούνται να επιστρέψουν τα επηρεαζόμενα προϊόντα