Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έρευνα ΡευΜΑζήν: Οι διαγνώσεις καθυστερούν 3 χρόνια

23/2/2023 11:49:26 μμ
Όταν ο ασθενής δεν επισκέπτεται εξαρχής ρευματολόγο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 50% των ασθενών με ρευματικά νοσήματα αναφέρουν ότι καθυστέρησαν να απευθυνθούν σε γιατρό σε διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου, με το 53% να δηλώνει ότι ο κυριότερος λόγος ήταν ότι δεν αξιολόγησαν σοβαρά τα συμπτώματα.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ότι ενώ η ιατρική ειδικότητα που απευθύνθηκαν οι ασθενείς αρχικά ήταν κυρίως ο Ορθοπεδικός (37%) και σε μικρότερο βαθμό ο Ρευματολόγος (23%) ή ο Παθολόγος (19%), η ειδικότητα που έκανε την τελική διάγνωση ήταν κυρίως ο Ρευματολόγος (77%).

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, με online συμπλήρωση ερωτηματολογίων και τη συμμετοχή 463 ασθενών. Η έρευνα καταδεικνύει ότι σε όσους ασθενείς η διάγνωση έγινε από διαφορετική ειδικότητα καθυστέρησε κατά δύο χρόνια σε αντίθεση με αυτούς που εξαρχής επισκέφθηκαν ρευματολόγο και διαγνώστηκαν έγκαιρα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού γύρω από τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων, ώστε να απευθύνεται έγκαιρα στον ειδικό γιατρό, ενώ εξίσου σημαντική είναι επίσης η ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των γιατρών άλλων ειδικοτήτων, ειδικότερα στην ΠΦΥ, ώστε να μπορούν να παραπέμψουν τον ασθενή άμεσα στον ρευματολόγο», δήλωσε η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, συμπληρώνοντας: «Βλέπουμε ότι το ταξίδι του ασθενή μέχρι τη διάγνωση μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια, και σε μερικά νοσήματα μάλιστα, πολύ παραπάνω».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών παρουσίας και συνολικής προσφοράς






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη