Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έρευνα για τη συμβολή των φαρμακοποιών στους ασθενείς με καρδιαγγειακά

3/12/2019 12:02:35 μμ
Δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντική είναι η συμβολή των φαρμακοποιών στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν 21 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 8.933 ασθενείς και έβγαλαν συμπεράσματα για όσους έλαβαν βοήθεια από φαρμακοποιούς στη διαχείριση της υγείας τους. Οι παρεμβάσεις των φαρμακοποιών, όπως η εκπαίδευση των ασθενών στην ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των φαρμάκων, η παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής και της συμμόρφωσης σε αυτήν και ο εντοπισμός σχετικών προβλημάτων, συνέβαλε σε σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης (κατά μέσο όρο -9,33 mmHg) και της LDL-χοληστερόλης (κατά μέσο όρο -15,19mg/dl), αλλά και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (κατά μέσο όρο -0,76%).

«Αυτά τα στοιχεία περνούν ένα σημαντικό μήνυμα στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των φαρμακοποιών στην υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Abdullah Alshehri και πρόσθεσε: «Οι σημαντικές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης στο αίμα και της χοληστερόλης που παρατηρήθηκαν σε αυτήν τη μετα-ανάλυση, εάν διατηρηθούν στην κλινική πρακτική, θα έχουν σημαντικά οφέλη στη διαχείριση της υπέρτασης, του διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας και θα μπορούσαν να προλάβουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους θανάτους που οφείλονται σε αυτές».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024