Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έρευνα ΕΚΠΑ: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της γρίπης

2/2/2023 8:07:38 μμ
εμβολιασμός γρίπη πρόθεση ευπαθείς κόπωση covid έρευνα ΕΚΠΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μελέτη διερευνώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης.
Το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε 254 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή/και πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα με μέση ηλικία τα 44,9 έτη. Μόλις το 39,4% δήλωσε πρόθυμο να εμβολιαστεί, ενώ το 26,8% δήλωσε αβέβαιο και το 33,9% δήλωσε απρόθυμο.

Η κόπωση των συμμετεχόντων εξαιτίας της πανδημίας κυμαινόταν σε μέτρια επίπεδα, όπως επίσης και το άγχος και η κατάθλιψη που βιώνουν. Επιπλέον, η κοινωνική υποστήριξη των συμμετεχόντων βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ψυχική τους ανθεκτικότητα κυμαίνονταν σε μέτρια επίπεδα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι είχαν μεγαλύτερη οικογενειακή υποστήριξη ήταν και περισσότερο πρόθυμα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. Επιπλέον, μεγαλύτερη πρόθεση εμβολιασμού εκδηλώθηκε και από τους συμμετέχοντες που είχαν λάβει μια αναμνηστική εμβολιαστική δόση κατά της Covid-19. 

Στον αντίποδα, η πρόθεση εμβολιασμού κατά της γρίπης ήταν μειωμένη σε όσους είχαν εμφανίσει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και σε όσους είχαν υποστεί μεγαλύτερη κόπωση εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού. Ο ΠΟΥ στοχεύει στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 75% των ηλικιωμένων, ενώ η εύρεση παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν είναι καθοριστικής σημασίας. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη ερευνητική προσπάθεια διεθνώς στο συγκεκριμένο ερευνητικό ερώτημα. Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον σύνδεσμο εδώ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Οργανισμός καλεί τις εταιρείες να συμμετάσχουν


Σχετικά άρθρα

ΕΠΕ: Ο χρόνιος βήχας το συχνότερο σύμπτωμα που απασχολεί την ΠΦΥ
Η ΕΠΕ συνέταξε εθνικές οδηγίες για τους ασθενείς
«Η φωνή της ψωρίασης»
Καμπάνια ενημέρωσης από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών «Eπιδέρμια»
ΕΜΑ: Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ψευδοεφεδρίνη
Νέα δεδομένα και για τα φάρμακα GLP-1