Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Επτά στους δέκα θανάτους οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής

7/10/2016 4:10:44 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Κακή διατροφή, παραπανίσια κιλά και χρήση ναρκωτικών είναι οι συνήθειας που οδηγούν σε ασθένειες από χρόνια νοσήματα και ανικανότητες όπως κώφωση, τύφλωση, οστεοαρθρίτιδα σύμφωνα με την 25ετη μελέτη του Global Burden of Disease που έγινε από το Ίδρυμα Μετρήσεων Υγείας του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον και δημοσιεύτηκε στο Lancet.


Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία της περιόδου 1990-215 για 249 αιτίες θανάτων, 315 νοσήματα / τραυματισμών και 79 παράγοντες κινδύνου από 195 χώρες του πλανήτη.


Διαπιστώθηκε πως το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε σε 191 χώρες λόγω των τεχνολογικών βελτιώσεων, των συνθηκών υγιεινής και των εμβολιασμών που συνέβαλαν και ανέστρεψαν την παιδική θνησιμότητα και τους θανάτους από λοιμώδη νοσήματα.


Από την άλλη πλευρά όμως η εικόνα που έδωσαν τα στοιχεία είναι πως αυξήθηκαν οι θάνατοι από παθήσεις που σχετίζονται με τον μοντέρνο τρόπο ζωής.


Ενώ το 1990 το 57,6% των θανάτων προκλήθηκε από μη μεταδοτικά νοσήματα, το 2015 το ίδιο ποσοστό έφτασε σε 71,3%. Στην κατηγορία των μη μεταδοτικών νοσημάτων οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο και τον σακχαρώδη διαβήτη που προκαλείται από την σύγχρονη διατροφή και την καθιστική ζωή.


Ο John Newton, Βρετανός καθηγητές δημόσιας υγείας, μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση θανάτων και ασθενειών, όπως το AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά, είναι οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι διαταραχές από τη χρήση ναρκωτικών και η απώλεια όρασης και ακοής, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο "βάρος" των εθνικών συστημάτων υγείας. Κι όλα αυτά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πρόληψη σε παγκόσμιο επίπεδο».


Ο παράγοντας της υπέρτασης που μελετήθηκε αποκάλυψε πως αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία καθώς σε αυτή οφείλεται το 9% των θανάτων παγκοσμίως, όπως αναφέρει το Lancet. Στην ίδια λίστα ακολουθεί το κάπνισμα με 6,3% των θανάτων, ο διαβήτης με ποσοστό 6,1% και η παχυσαρκία με 5%.


Η έρευνα δείχνει ακόμη, πως στην Ελλάδα το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε κατά 1,5 χρόνο την τελευταία δεκαετία. Έτσι από τα 79,6 έτη που ήταν και για τα δύο φύλα, το 2005, ο νέος μέσος όρος ζωής διαμορφώνεται στα 81 έτη για άντρες και γυναίκες, για το 2016.


Παρά τα ευχάριστα νέα υπάρχει όμως και ένα αρκετά δυσάρεστο. Όσοι θα φτάσουν στην τρίτη ηλικία θα πρέπει να αναμένουν ότι κατά μέσο όρο θα περάσουν περίπου μ;iα δεκαετία με προβλήματα υγείας ως συνέπεια της φθοράς που προκαλεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους