Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Επόμενος σταθμός: «ΜΥΣΥΦΑ»

2/11/2015 10:39:17 πμ
Έως το Δεκέμβριο οι δανειστές θα ζητήσουν την απελευθέρωση της διάθεσής τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Πριν ακόμα λήξει το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τον κλάδο των φαρμακοποιών, εφόσον ο Π.Φ.Σ. προχωράει σε αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (δείτε εδώ περισσότερα) έρχεται το επόμενο «κόκκινο πανί» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι φαρμακοποιοί, τα ΜΥΣΥΦΑ.


 

Έως το Δεκέμβριο απαιτείται από τους δανειστές να απελευθερωθεί και η αγορά των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.), γιΆ αυτό και την Κυριακή 1/11 στο Mega ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε την πρώτη νύξη για το θέμα.

Αν και τα ΜΥΣΥΦΑ είναι η επόμενη υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρώπη, ο υπουργός χαρακτήρισε το θέμα «ανοικτό» και διαπραγματεύσιμο, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει και διαστάσεις Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των εν λόγω προϊόντων είναι κανονικά φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται συχνά από γιατρούς, αλλά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τόνισε λοιπόν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απαιτούμενη εποπτεία φαρμακοποιού κατά τη διάθεσή τους.

Τα περιθώρια ελιγμών ωστόσο δεν είναι πολλά, παραδέχτηκε ο υπουργός καθώς –όπως είπε– «είμαστε ως χώρα αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που επιβάλλει κυρίως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της περιβόητης εργαλειοθήκης».

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πάντως ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάθεση συνταγογραφούμενων φαρμάκων από καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Παρέμβαση του Κ. Λουράντου

Παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Κωνσταντίνος Λουράντος σχολίασε πως μπορεί πλέον να λειτουργήσει φαρμακείο εντός σούπερ μάρκετ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις –εξήγησε– θεσμοθέτησαν τη λειτουργία φαρμακείου σε χώρο ελάχιστων τετραγωνικών, διευκολύνοντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, δεν έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ, επειδή υπήρχε το κώλυμα του ιδιοκτησιακού και του καθεστώτος απόκτησης άδειας, το οποίο λύθηκε με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κρίνει πως η κατάργησή της τα υποβιβάζει σε προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας
Μεταξύ των προτάσεών του για τη βελτιωμένη ρύθμισή τους






Σχετικά άρθρα

Νέο concept για το κοινοτικό φαρμακείο
Από ελβετικό δίκτυο παρόχων υγείας
Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πουλούν απευθείας στους ασθενείς
Αυτή η νέα τάση καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση
Peifasyn Academy: Webinar για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη βιταμίνη C
Επιστημονική τεκμηρίωση και πρακτικές συμβουλές για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου