Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επιτροπές «σοφών» για να σωθεί η Υγεία

17/10/2012
Επτά επιτροπές με ειδικούς Έλληνες επιστήμονες, στελέχη της Υγείας αλλά και, μεταξύ άλλων, Γερμανούς εμπειρογνώμονες επιστρατεύει το ελληνικό υπουργείο Υγείας προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι σχεδιασμοί και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας. Τι ακριβώς θα κάνουν οι... σοφοί και τι ρόλο θα παίξουν οι Γερμανοί ειδικοί;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Επτά επιτροπές με ειδικούς Έλληνες επιστήμονες, στελέχη της Υγείας αλλά και, μεταξύ άλλων, Γερμανούς εμπειρογνώμονες επιστρατεύει το ελληνικό υπουργείο Υγείας προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι σχεδιασμοί και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας. Τι ακριβώς θα κάνουν οι... σοφοί και τι ρόλο θα παίξουν οι Γερμανοί ειδικοί;


Με 7 ειδικές επιτροπές για κάθε τομέα ξεχωριστά, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανασυγκροτήσει την Υγεία και να δημιουργήσει νέα δεδομένα που θα επιφέρουν εξορθολογισμό των δαπανών αλλά και νέες συνθήκες ώστε να αξιοποιηθούν δομές και υπηρεσίες.


Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προτάσεων θα γίνει με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της συμμετοχής στελεχών της Τασκ Φορς του Ράιχενμπαχ και ειδικών στελεχών από τη Γερμανία (Domain Leader).


Συνολικά θα συμμετάσχουν στις επιτροπές 100 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, και εμπειρογνώμονες που προέρχονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.


Οι επιτροπές θα υποβάλλουν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λαμβάνει ο υπουργός Υγείας. Οι πρόεδροι των επιτροπών πάντως θα είναι είτε σύμβουλοι του υπουργείου, είτε υποδιοικητές ΥΠΕ, ή πρόεδροι οργανισμών.


Και όλα αυτά βέβαια επειδή οι αριθμοί του τομέα της Υγείας είναι απογοητευτικοί.


Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις των Ασφαλιστικών Εισφορών τείνουν συνεχώς μειούμενες εξαιτίας της κρίσης.


Άλλωστε η ανεργία εμφανίζει αυξητική τάση και προβλέπεται να ανέλθει σε ποσοστό 22,6% το 2012. Όσο για τον ΕΟΠΥΥ ενώ η κρατική επιχορήγηση προβλέπονταν στο 0,6% του ΑΕΠ με τις νομοθετικές αλλαγές μειώθηκε κατά 500 εκ €, με αποτέλεσμα η επιχορήγηση να μειωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ.


Από την άλλη η συνολική Δημόσια Δαπάνη Υγείας μειώνεται σταθερά και πρόκειται βάσει εκτιμήσεων του υπουργείου Υγείας να κυμανθεί σε 11 δις ευρώ στο 5,5 % ΑΕΠ για το 2012 ενώ η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται ότι θα υπερβεί το στόχο των 2.880 εκατ. ευρώ για το 2012 και να πλησιάσει τα 3,2 δις.


Πηγή: iatropedia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος να υπάρχει επάρκεια σε βασικές θεραπείες
Με την καμπάνια «Δεν φταις εσύ. Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος. Μίλα με τον γιατρό σου»






Σχετικά άρθρα

Μέση Ανατολή: Ανάγκη να τρέξουν οι αποφάσεις για τα κρίσιμα φάρμακα στην Ε.Ε.
Στόχος να υπάρχει επάρκεια σε βασικές θεραπείες
Αδ. Γεωργιάδης: Στόχος του να παραταθεί το πρόγραμμα της παχυσαρκίας
Σύμφωνα με δηλώσεις του σε εκδήλωση της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly
Europol: Παράνομα φάρμακα αξίας 33 εκατ. κατασχέθηκαν στην επιχείρηση Shield VI
Πραγματοποιήθηκε το 2025 με τη συμμετοχή και της Ελλάδας
Αναταράξεις στη φαρμακευτική αγορά από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Παραμένει στρατηγικός στόχος αλλά πιθανώς με νέους κανόνες