Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επιτρέπονται τα market place στο χώρο των φαρμακείων;

3/3/2024 7:55:44 μμ
Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δίνει διευκρινίσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. διευκρινίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα κράτος μέλος μπορεί να απαγορεύσει την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ φαρμακοποιών και πελατών σε διαδικτυακή πώληση φαρμάκων. Η υπόθεση αφορούσε την εταιρεία Doctipharma, η οποία εκμεταλλεύεται ιστότοπο που «φιλοξενεί» site φαρμακείων και διαθέτει έτσι μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος της Doctipharma διέθετε τα προϊόντα μέσω αναρτημένου καταλόγου, ο πελάτης επέλεγε τα φάρμακα και στη συνέχεια η παραγγελία του διαβιβαζόταν στα site των φαρμακείων.


Τη νομιμότητα αυτής της διαδικασίας αμφισβήτησε ένωση φαρμακευτικών συλλόγων της Γαλλίας (Union des groupements de pharmaciens dofficineUDGPO) με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση φαρμάκων από μη φαρμακοποιό


Το θέμα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι η εν λόγω περίπτωση εμπίπτει στην έννοια της «υπηρεσίας της κοινωνίας των πληροφοριών», άρα δεν απαγορεύεται. 

Πρόκειται για υπηρεσία που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ πωλητών και πελατών και είναι ιδιαίτερη και διαφορετική από την πώληση. Αν όμως ο πάροχος υπηρεσίας προβαίνει ο ίδιος στην πώληση φαρμάκων χωρίς την ιδιότητα του φαρμακοποιού, τότε το κράτος-μέλος μπορεί να την απαγορεύσει, σύμφωνα με το Δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη υπόθεση, η Doctipharma είχε υποχρεωθεί να παύσει το ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων στον ιστότοπό της, αλλά είχε κάνει έφεση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου