Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επιστημονικές Εταιρείες Φαρμακοποιών: Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας

11/5/2009
Συνέντευξη με τον Πρόεδρο Γεώργιο Θ. Παπαϊωάννου, ομότιμο καθηγητή Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο «Φαρμακευτικός Κόσμος» από τα πρώτα του βήματα μέχρι και σήμερα, 20 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, είχε και έχει μία βασική επιδίωξη: την επιμόρφωση του φαρμακοποιού, επιστημονική και επαγγελματική.

Με την πεποίθηση ότι οι επιστημονικές εταιρείες των φαρμακοποιών συμβάλλουν ή μπορούν μελλοντικά να συμβάλλουν στην επιστημονική επιμόρφωση του κλάδου, δημιουργήσαμε τη νέα στήλη με τίτλο «Επιστημονικές εταιρείες φαρμακοποιών».

Ξεκινάμε, λοιπόν, με την παρουσίαση της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας και τον πρόεδρό της από την ίδρυσή της (1995) μέχρι σήμερα, Γεώργιο Θ. Παπαϊωάννου, ομότιμο καθηγητή της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γεώργιος Θ. Παπαϊωάννου, μεταξύ άλλων, έχει διακριθεί στην έρευνα της φαρμακευτικής χημείας, φαρμακευτικής τεχνολογίας και κοσμητολογίας.

 

Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας: πείτε μας την ιστορία της.

 

Η Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας ιδρύθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 2005. Σκοποί της Εταιρείας είναι:

• Η ενθάρρυνση της βασικής έρευνας από το πανεπιστήμιο και από ανεξάρτητους φορείς, που μπορεί να προσθέσει στη γνώση της χημείας και τεχνολογίας των καλλυντικών.

• Η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών της με συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις και συναντήσεις για την πρόοδο και τα επιτεύγματα της επιστήμης αυτής, στην Ελλάδα και διεθνώς.

• Η δημοσίευση άρθρων επιστημονικής και τεχνικής φύσης.

• Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με ελληνικά και ξένα ινστιτούτα, όμοιου χαρακτήρα, καθώς και με κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς στον τομέα της επιστήμης των καλλυντικών.

• Η μελέτη των εκπαιδευτικών αναγκών στο χώρο της κοσμητολογίας.

 

Η Εταιρεία χαρακτηρίζεται ως μη κερδοσκοπική. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

 

Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά τα άρθρα 741-784 του Αστικού Κώδικα, σημαίνει ότι το σύνολο των εσόδων της Εταιρείας από κάθε πηγή θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση των σκοπών της και δεν θα διανέμεται, σε καμία περίπτωση, στους εταίρους ως κέρδος.

 

Πείτε μας ποια είναι η διάρθρωση της Εταιρείας. Πώς παίρνονται οι αποφάσεις για την πορεία της;

 

Η Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας είναι το ανώτατο όργανό της και δικαιούται να αποφασίσει για κάθε θέμα που αφορά την Εταιρεία. Οι νόμιμες αποφάσεις της δεσμεύουν και τους απόντες ή διαφωνούντες εταίρους.

Η Εταιρεία διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από επτά μέλη: τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα, τον ταμία και τρεις συμβούλους.

Τακτικά μέλη της Εταιρείας μπορούν να είναι επιστήμονες (φαρμακοποιοί, χημικοί, γιατροί, βιολόγοι, χημικοί μηχανικοί και άλλες συναφείς ειδικότητες) που απασχολούνται στον τομέα της κοσμητολογίας. Επίσης πρόσωπα που ασχολούνται επαγγελματικά στον τομέα της κοσμητολογίας και έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του τομέα αυτού.

Επίτιμα μέλη μπορούν να γίνουν πρόσωπα που δεν πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις αλλά τυγχάνουν ειδικής αναγνώρισης για την εξαιρετική συμβολή τους στον τομέα της κοσμητολογίας.

Αρωγά μέλη της ανακηρύσσονται πρόσωπα που θέλουν να βοηθήσουν στην εκπλήρωση των σκοπών της Εταιρείας με υλικοτεχνική, χρηματική ή άλλου είδους προσφορά.

 

Τι θα πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει μέλος σας;

 

Για την εγγραφή μέλους απαιτείται η υποβολή αίτησης του ενδιαφερόμενου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο πριν αποφασίσει καλεί τον υποψήφιο, μέσω του γραμματέα, να προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη των αναγκαίων προϋποθέσεων για την εγγραφή του ως τακτικό μέλος. Η αποδοχή της αίτησης εγγραφής γίνεται από το Δ.Σ., μετά από εισήγηση του γραμματέα, και εφόσον κατά την κρίση του συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Το κόστος εγγραφής και συνδρομής του έτους εγγραφής ανέρχεται στο ποσό των σαράντα ευρώ (40 €).

 

Με ποιους τρόπους συμβάλλει η Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας στην έρευνα για το καλλυντικό;

 

Με συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών της με συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων σχετικών με τα καλλυντικά και την κοσμητολογία γενικότερα.

 

Ποια η σχέση της Εταιρείας με το Πανεπιστήμιο αλλά και με τους φαρμακοποιούς του πάγκου;

 

Η έδρα της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας βρίσκεται στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολλά μέλη του Τμήματος είναι μέλη της Ε.Ε.Κ. και πολλοί από αυτούς καλούνται ως ομιλητές στις ενημερωτικές διαλέξεις που οργανώνει η Ε.Ε.Κ.

Η Ε.Ε.Κ. σε συνεργασία με τον Π.Φ.Σ. και τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους οργανώνει επιστημονικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα. Τέτοιες εκδηλώσεις, εκτός από την Αθήνα, έχουν πραγματοποιηθεί στην Ερέτρια Ευβοίας, στη Χίο, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά, στο Άργος, στη Μυτιλήνη και στην Τρίπολη.

 

Οι εταιρείες παρασκευής καλλυντικών συνεργάζονται μαζί σας; Έχει προκύψει κάποια καινοτόμος σύνθεση από την Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας που έχει υλοποιηθεί;

 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Ε.Ε.Κ. είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό την ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών της. Κατόπιν αυτού δεν είναι δυνατόν να προκύψει τέτοιου είδους συνεργασία.

 

Τι θα λέγατε στους φαρμακοποιούς σχετικά με τη συμβουλευτική και τη διάθεση καλλυντικού στο φαρμακείο;

 

Οι φαρμακοποιοί αποτελούν το επιστημονικό δυναμικό, που με τις γνώσεις τους μπορούν να συμβουλεύσουν και να κατευθύνουν τους καταναλωτές των προϊόντων κοσμητολογίας, σε ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές σε συνεργασία με δερματολόγους όπου χρειάζεται.

Σήμερα η επιστήμη της κοσμητολογίας αναπτύσσεται ταχύτατα, με βάση τις νέες τεχνολογίες, τα νέα υλικά και τις νέες μεθόδους ελέγχου και τεκμηρίωσης της αποτελεσματικότητας των καλλυντικών.

Οι ημερίδες και η δραστηριοποίηση των φαρμακευτικών συλλόγων, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Κ., είναι σίγουρο ότι μπορεί να προσφέρουν τόσο στην επιστημονική ενημέρωση όσο και στην ενεργοποίηση των καταναλωτών να απαιτούν περισσότερο τεκμηριωμένες πληροφορίες στα θέματα των καλλυντικών.

 

Έχετε κάποια δράση και στο εξωτερικό;

 

Η Ε.Ε.Κ. είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιστημονικών Εταιρειών Κοσμητολογίας (IFSCC) και φιλοδοξούμε να φιλοξενήσουμε το Παγκόσμιο Συνέδριο Κοσμητολογίας της IFSCC στην Αθήνα.

 

Το περιοδικό «Το Καλλυντικό» συντάσσεται από επιστημονική ομάδα της Εταιρείας; Ποια είναι η διαδικασία έκδοσής του;

 

Επιστημονικός διευθυντής του περιοδικού «Το Καλλυντικό» είναι ο πρόεδρος της Ε.Ε.Κ. Καθηγητής Γεώργιος Θ. Παπαϊωάννου. Επιστημονική επιμελήτρια είναι η αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Κ. Σοφία Χατζηαντωνίου. Συντακτική επιτροπή είναι τα μελή του Διοικητικού Συμβούλιου της Ε.Ε.Κ. ενώ η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από μια μεγάλη ομάδα έγκριτων επιστημόνων του χώρου.

Το περιοδικό «Το Καλλυντικό» εκδίδεται ανά τρίμηνο, σε 14.000 αντίτυπα, και εκτός των μελών της Ε.Ε.Κ. το λαμβάνουν όλοι οι φαρμακοποιοί, οι δερματολόγοι, οι πλαστικοί χειρουργοί και τα μέλη Δ.Ε.Π. των Φαρμακευτικών Τμημάτων των τριών Πανεπιστημίων της χώρας.

Επίσης, με απόφαση του Δ.Σ. βραβεύεται κάθε χρόνο το καλύτερο δημοσιευμένο άρθρο:

• Το πρώτο βραβείο με το χρηματικό ποσό των 3.000€ για την κατηγορία «Ερευνητική Εργασία».

• Το δεύτερο βραβείο με το χρηματικό ποσό των 2.000€ για την κατηγορία «Κλινική Μελέτη».

• Το τρίτο με το χρηματικό ποσό των 1.000€ για την κατηγορία «Βιβλιογραφική Εργασία».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη της εταιρείας.

 

Ποιες είναι οι βασικότερες επιστημονικές εκδηλώσεις που οργανώνετε κάθε χρόνο;

 

Η Ε.Ε.Κ. διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες με θέματα του ενδιαφέροντός της στην Αθήνα αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας σε συνεργασία με τον Π.Φ.Σ. και τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Συμμετέχει στο Πανελλήνιο Δερματολογικό Συνέδριο και στο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο. Οργανώνει επισκέψεις σε εταιρείες παραγωγής καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων και εταιρείες. Τέλος κάθε δύο χρόνια διοργανώνει το Cosmetorama στο οποίο παρουσιάζονται ομιλίες με θέματα που αφορούν στις πρώτες ύλες των καλλυντικών και στις νέες τάσεις στο χώρο των καλλυντικών, ενώ παράλληλα λειτουργεί έκθεση για την παρουσίαση των νέων πρώτων υλών.

 

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ποια είναι;

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους: Γεώργιο Παπαϊωάννου-Πρόεδρο, Σοφία Χατζηαντωνίου-αντιπρόεδρο, Άννα Πατέρα-Γραμματέα, Αικατερίνη Βασιλάτου-Ταμία, Ελένη Κομίνη-Εκπρόσωπο στην IFSCC, Δημήτριο Μελισσό-Δημόσιες Σχέσεις, Παρασκευά Δάλλα-Επιμόρφωση.

 

Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα. Τι σημαίνει για σας αυτή η θητεία;

Από τη θέση την οποία έχω την τιμή να κατέχω, επί σειρά ετών, έχω εισπράξει την ικανοποίηση της κοινωνικής προσφοράς και κατ’ επέκταση την αγάπη τόσο των συναδέλφων όσο και του κοινού που συμμετέχει στις διάφορες εκδηλώσεις μας.

Παρ’ όλο, λοιπόν, που η Εταιρεία μας είναι μη κερδοσκοπική, το «κέρδος» το δικό μου είναι πολύ μεγάλο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς


Σχετικά άρθρα

Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς
Φ.Σ. Ηρακλείου: Μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης
Ονυχομυκητίαση το καλοκαίρι;
Η f-anazitisi δίνει τη λύση!
Θα αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων της χώρας;
Διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας προβλέπει κατΆ εξαίρεση χορήγηση αδειών λειτουργίας