Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Επικίνδυνη η ορμονική υποκατάσταση στην εμμηνόπαυση

23/4/2007
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Δύο νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet και διεξήχθη από ειδικούς του Cancer Research UK, έδειξε ότι σε αυτού του είδους τις θεραπείες πιθανώς αποδίδονται 1.000 θάνατοι εξαιτίας καρκίνου των ωοθηκών οι οποίοι έλαβαν χώρα στη Βρετανία από το 1991 ως το 2005. Προηγούμενα ευρήματα της ίδιας μελέτης, που περιλάμβανε ένα εκατομμύριο Βρετανίδες, είχαν επίσης δείξει ότι η ορμονική υποκατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου. Συνολικά η συχνότητα εμφάνισης αυτών των τριών, πολύ κοινών μορφών καρκίνου των γυναικών αυξάνεται κατά 63% σε όσες γυναίκες υποβάλλονται στις θεραπείες σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε αυτές.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Κέντρου Άντερσον για τον Καρκίνο, του Πανεπιστημίου του Τέξας, και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη σύνδεση των θεραπειών και του καρκίνου του μαστού. Όπως προέκυψε από αυτή, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού μειώθηκαν σημαντικά στις ΗΠΑ από το 2001 ως το 2004 (σημειώνεται ότι το 2003, ύστερα από δημοσίευση μελετών που μαρτυρούσαν τους κινδύνους από την υποβολή στις θεραπείες, πολλές γυναίκες τις σταμάτησαν). Συγκεκριμένα η μείωση - κυρίως σε ό,τι αφορά τους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού - ήταν της τάξεως του 9%, ωστόσο στις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, που αποτελούν και την κύρια ομάδα που υποβάλλεται σε θεραπείες, η μείωση ήταν της τάξεως του 15%. Η μείωση αυτή αποδίδεται από τους ερευνητές σε μεγάλο βαθμό στη διακοπή των θεραπειών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan


Σχετικά άρθρα

Οι συνενώσεις φαρμακείων στη Γ.Σ. του ΠΦΣ
Οι εκπρόσωποι του κλάδου θα συναντηθούν 9-10 Οκτωβρίου στην Αθήνα
ΦΣΘ: Γιορτή για φαρμακοποιούς και κοινό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Εκπαιδευτικές ομιλίες, παρουσιάσεις, διαγωνισμοί και πλούσια δώρα!
Φαρμακεία: Νέα απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ
Θα καταβληθούν σε 36 ισόποσες δόσεις