Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επιφυλάξεις για τους εμβολιασμούς λόγω και της... νέας γρίπης

3/3/2010
Κατά 20% μειώθηκαν οι εμβολιασμοί παιδιών ενώ κατακόρυφη μείωση σημειώνουν και οι εμβολιασμοί κατά του HPV
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Ανεμβολίαστα παραμένουν εκατοντάδες Ελληνόπουλα, ακόμη και για τα πιο κοινά εμβόλια, λόγω της... νέας γρίπης. Την ίδια στιγμή κατακόρυφη πτώση παρατηρείται στους εμβολιασμούς εφήβων κοριτσιών κατά του ιού που ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (HPV).

 

Οι αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του πανδημικού εμβολίου, προκάλεσαν την ανασφάλεια των πολιτών με αποτέλεσμα να αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Από το καλοκαίρι και μετά καταγράφεται μείωση 15%-20% των εμβολιασμών για ιλαρά, ερυθρά, ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, κ.ά.

 

Τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους γονείς να μην παραμελούν για οποιοδήποτε λόγο των εμβολιασμό των παιδιών. «Πρόκειται για ασφαλή εμβόλια, δοκιμασμένα στο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Τα εμβόλια σώζουν».

 

Την ίδια στιγμή, παρόμοια αρνητική στάση κατά των εμβολιασμών καταγράφεται και σε άλλες χώρες. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics, αναφέρεται ότι παρότι οι Αμερικανοί γονείς συνεχίζουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, πολλοί από αυτούς ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα εμβόλια, ενώ μερικοί απορρίπτουν τους εμβολιασμούς, θέτοντας έτσι τα παιδιά τους σε κίνδυνο προσβολής από δυνητικά θανατηφόρες νόσους.

 

Συγκεκριμένα, ενώ το 90% των γονέων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν μια χρήσιμη πρακτική πρόληψης νόσων και διαφύλαξης της υγείας και το 88% αυτών ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών, το 54% ανησυχούν για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά τους και το 12% αρνούνται την πραγματοποίηση ενός τουλάχιστον εμβολιασμού.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς που διεξήγαγαν την έρευνα, αξιολογώντας τη στάση 1.552 γονέων απέναντι στους εμβολιασμούς, τα εμβόλια που φοβούνται περισσότερο οι γονείς είναι είτε κάποια καινούργια εμβόλια είτε εμβόλια την αξία των οποίων αγνοούν ή υποτιμούν. Στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται και τα εμβόλια κατά του HPV, του ιού που ευθύνεται μεταξύ άλλων για τη δημιουργία θηλωμάτων (κονδυλωμάτων) και ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

«Η άρνηση των εμβολιασμών είναι μια τάση με πολύ επικίνδυνες και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στη δημόσια υγεία» επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Gary L. Freed. «Όταν οι γονείς αρνούνται ή αναβάλλουν την πραγματοποίηση ενός εμβολιασμού στα παιδιά τους, τα θέτουν σε κίνδυνο δυνητικά απειλητικών για τη ζωή νόσων. Νόσων που μπορούν να προληφθούν με τα εμβόλια».

 

Ο Dr. Gary L. Freed εκφράζει ταυτόχρονα και την ανησυχία του, πως «ξεχασμένες» ασθένειες οι οποίες είχαν εξαλειφθεί με την εισαγωγή των κατάλληλων εμβολίων, μπορούν να επανέλθουν εξαιτίας της μη πραγματοποίησης των εμβολίων που προφυλάσσουν από αυτές, πυροδοτώντας θανατηφόρες πανδημίες.

 

Παράλληλα καθησυχάζει τους γονείς σχετικά με τη φημολογούμενη παρενέργεια του αυτισμού εξαιτίας κάποιων εμβολίων, επισημαίνοντας ότι η μελέτη που υποδείκνυε το συμπέρασμα αυτό αποδείχτηκε ψευδής και διαψεύστηκε επανειλημμένα από πληθώρα ερευνών, ενώ το ίδιο το περιοδικό (The Lancet) που την πρωτοδημοσίευσε το 1998, προχώρησε πρόσφατα στην απόσυρσή της.

 

 

Έφηβες και εμβόλια κατά του HPV: Τι συμβαίνει στη χώρα μας

 

Κατακόρυφη μείωση των εμβολιασμών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σημειώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2009, γεγονός που δημιούργησε έντονο προβληματισμό κατά τη διάρκεια της 3ης συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων , οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

 

Το γεγονός αυτό συσχετίστηκε με τις διισταμένες απόψεις που εκφράστηκαν για το εμβόλιο της γρίπης δημιουργώντας αντιεμβολιαστικό κλίμα. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας κατά του ιού HPV (ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) ή ανοσία αγέλης, όπως ονομάζεται, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 50% των εφήβων (αγόρια και κορίτσια).

 

«Η παρασκευή εμβολίου έναντι του HPV και ειδικότερα έναντι των τύπων που ευθύνονται για τον καρκίνο και για τα κονδυλώματα, έδωσε ελπίδες για τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τον ιό. Το εμβόλιο αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό (αγγίζει το 100% για τα στελέχη τα οποία περιέχει), ασφαλές και αξιόπιστο. Και ενώ θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο εμβόλιο, για ένα τόσο σοβαρό νόσημα να έχει άμεση και καθολική αποδοχή, συνέβη το αντίθετο. Η κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό είναι αναλογικά μικρή. Στη χώρα μας, μετά από αρκετά χρόνια κυκλοφορίας του, μόνο το 17% του πληθυσμού-στόχου έχει λάβει το εμβόλιο. Στην αλλοδαπή τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα. Ωστόσο, και εκεί θεωρούνται μικρά για εμβόλιο. Στις ΗΠΑ η κάλυψη κυμαίνεται στο 3% για την τρίτη δόση, στο 13% για τη δεύτερη δόση και στο 28% για την πρώτη δόση» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο παιδίατρος διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Καβαλιώτης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καβαλιώτη οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε όσο ήταν αναμενόμενα αποδεκτό το εμβόλιο κατά του HPV στη χώρα μας είναι οι εξής:

 

- Η συσχέτιση με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

- Η φύση του νοσήματος-εμβολίου προκαλεί ίσως κοινωνικό στίγμα

- Η χορήγησή του μόνο σε γυναίκες και δη έφηβες

- Οι έφηβες μπορεί να μην επιθυμούν τέτοιο εμβόλιο

- Οι δυσερμηνείες για τυχόν προβλήματα γονιμότητας - κύησης

- Η δυσκολία επίσκεψης εφήβων σε γιατρούς

- Η χορήγηση τέτοιου εμβολίου ίσως σημαίνει μήνυμα για ελεύθερο sex

 

Ωστόσο, για την ανατροπή του αντιεμβολιαστικού κλίματος που παρατηρείται, πρότεινε:

 

- Να γίνει συζήτηση της σεξουαλικής μετάδοσης του HPV με τα ενδιαφερόμενα κορίτσια

- Να γίνει προώθηση του εμβολίου ως αντικαρκινικού διότι αυτό πιθανόν να έχει καλύτερα αποτελέσματα

- Να υπάρξει δημόσια εκπαίδευση και κατάλληλος χειρισμός του θέματος

- Να μειωθεί του κόστους του εμβολίου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου