Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επιθέματα κατά των γαστρεντερικών διαταραχών

17/6/2008
Παρέχουν αποτελεσματική προστασία έναντι της «διάρροιας των ταξιδιωτών»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αμερικανοί ερευνητές πρότειναν πρόσφατα έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης της «διάρροιας των ταξιδιωτών», ο οποίος στηρίζεται στην ανοσοποίηση του οργανισμού με επιδερμικά επιθέματα που περιέχουν βακτηριακές τοξίνες.

 

Η «διάρροια των ταξιδιωτών» αποτελεί γαστρεντερική πάθηση που «απειλεί» τις διακοπές ανθρώπων που ταξιδεύουν σε χώρες όπου επικρατούν κακές συνθήκες υγιεινής. Το 80 με 90% των περιπτώσεων προκαλείται από βακτήρια, όπως το Escherichia coli (E.coli), έχει οξεία μορφή, συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος, πυρετό και κόπωση και αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά.

Αμερικανοί ερευνητές πρότειναν πρόσφατα έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, ο οποίος στηρίζεται στην ανοσοποίηση του οργανισμού με επιδερμικά επιθέματα που περιέχουν βακτηριακές τοξίνες. Οι τοξίνες αυτές ενεργοποιούν εκ των προτέρων μια ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό των ταξιδιωτών, ώστε να είναι «προετοιμασμένος» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη προσβολή από τα βακτήρια που προκαλούν τη γαστρεντερική διαταραχή.

Πρώιμες δοκιμές έδειξαν ότι το συγκεκριμένο επίθεμα έδρασε προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση συμπτωμάτων της διάρροιας που προκαλείται από το βακτήριο Ε. coli, ενώ παράλληλα προσέφερε σημαντική βελτίωση σε περιπτώσεις ατόμων που είχαν ήδη παρουσιάσει συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Lancet, το επίθεμα φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 84% ενάντια στη διάρροια. Το γεγονός αυτό κρίνεται άκρως σημαντικό, δεδομένου ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 27 εκατομμύρια ταξιδιώτες εμφανίζουν ξεσπάσματα διάρροιας κάθε χρόνο.

Μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μεγαλύτερου εύρους δοκιμές.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Λόγω εκλογής μελών στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας
Ενημερώστε τους καταναλωτές για την αξία του υγιούς εντερικού μικροβιώματος
36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο
Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις
Από τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
Προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν στις αλλεργίες;
Γράφει ο Δρ. Σταύρος Ε. Μπαριάμης, Φαρμακοποιός, Χημικός, MPharm, MSc, PhD