Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk

19/4/2024 12:54:55 πμ
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για την επί σειρά 4 μηνών έλλειψη του φαρμάκου Ursofalk αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο φάρμακο είναι απολύτως απαραίτητο καθώς αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για όλους τους ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιο αυτοάνοσο, χολοστατικό νόσημα στο ήπαρ και απαιτούνται ανά περιστατικό 3-4 κουτιά το μήνα.


«Συνολικά, το φάρμακο αφορά περίπου 2.500 ασθενείς, οι οποίοι εδώ και 4 μήνες ζουν καθημερινά με την αγωνία αν θα καταφέρουν να προμηθευτούν το σκεύασμα», όπως αναφέρει. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο ακριβό φάρμακο, καθώς η τιμή του δεν ξεπερνά τα 10€, τονίζει, προσθέτοντας πως η εταιρεία που το παράγει ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη δυσκολία προμήθειας της απαιτούμενης δραστικής ουσίας.


«Θα πρέπει, έστω και αργά, το υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί με το ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση εισαγωγή του φαρμάκου μέσω του ΙΦΕΤ. Εκτός και αν ο ΙΦΕΤ προορίζεται μόνο για να κάνει άλλες δουλειές», σημειώνει ο Π. Πολάκης σημειώνοντας πως «ακούγεται πως η έλλειψη συνδέεται με την αντικατάσταση του φθηνού Ursofalk με άλλο φάρμακο, το οποίο έχει εγκριθεί από το 2023 για όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στο Ursofalk.


Για να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή του μάλιστα, απαιτείται ειδική συνταγογράφηση και ειδική έγκριση, ενώ κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έλλειψη του Ursofalk δεν σχετίζεται με το νέο φάρμακο, αλλά οφείλεται στις λανθασμένες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα


Σχετικά άρθρα

Με νέες τιμές 200 δραστικές ουσίες φαρμάκων
Ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση, σχολιάζει στο f.daily ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο μικροσκόπιο ο κλάδος των κτηνιατρικών φαρμάκων
Διότι παρατηρείται αύξηση στους δείκτες κτηνιατρικών δαπανών
Σε ισχύ τρεις υπουργικές αποφάσεις για φάρμακα από 28/05
Αφορούν τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων και συμπληρωματικό δελτίο τιμών
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέοι κανόνες για τις κλινικές αξιολογήσεις των φαρμάκων
Με στόχο την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην Ε.Ε. σε θεραπείες