Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Ειρήνη Μαρκάκη: Διαφάνεια και έλεγχος οι λέξεις κλειδιά για τις ελλείψεις φαρμάκων
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily
Ισχυρά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην αγορά των καλλυντικών
'Ανοδο παρουσιάζει στην Ελλάδα η ανδρική περιποίηση, σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF

Επείγουσα αντισύλληψη

27/11/2007
H μέθοδος που προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


του Nικόλαου Σαλάκου, Λέκτορα Β’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρεταίειο ΝοσοκομείοΟ έρωτας είναι απόλαυση. Για να μπορούν, όμως, τα ζευγάρια να τον χαίρονται ελεύθερα, χωρίς το φόβο ενδεχόμενης εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντισυλληπτικών μεθόδων.

Ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μετά από επαφή χωρίς προστασία κυμαίνεται γενικά μεταξύ 2-4%. Το συγκεκριμένο ποσοστό αυξάνεται σημαντικά όταν η χωρίς προφύλαξη σεξουαλική επαφή πραγματοποιηθεί στις λεγόμενες «επικίνδυνες» ημέρες. Η συστηματική αντισύλληψη αποτελεί την πρώτη επιλογή των γυναικών που επιδιώκουν προστασία έναντι μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ωστόσο, επειδή και στον έρωτα υπάρχουν άτυχες στιγμές, η επείγουσα αντισύλληψη είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση.

Μέθοδοι που εφαρμόζονται
Η «επείγουσα αντισύλληψη», γνωστή παγκοσμίως και ως «χάπι της επόμενης ημέρας», παρέχει στις γυναίκες μια δεύτερη ευκαιρία αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή έκτρωσης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρα προφύλαξης ή σε περιπτώσεις που η χρησιμοποιηθείσα μέθοδος απέτυχε (π.χ. έσπασε το προφυλακτικό). Στην Αγγλία η σύγχρονη επείγουσα αντισύλληψη περιλαμβάνει: τη χρήση ορμονικού παρασκευάσματος και την εισαγωγή σπειράματος χαλκού στο ενδομήτριο.

Το χάπι-προστασία ή «επείγουσα αντισύλληψη»
Οι γυναίκες προστατεύονται από μια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με τη χρήση ενός ορμονικού σκευάσματος (λεβονοργεστρέλη) που σταματά τη γονιμοποίηση. Αυτό λαμβάνεται με συνταγή γιατρού και η δοσολογία είναι 2 μόνο χάπια (των 750mg) μαζί, το συντομότερο δυνατό μετά την ύποπτη επαφή και όχι αργότερα από 72 ώρες. Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε το ίδιο φάρμακο σε συσκευασία ενός μόνο χαπιού των 1.500mg που εξασφαλίζει την καλύτερη συμμόρφωση της γυναίκας στην αγωγή.
Ανάλογα με τη φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται η γυναίκα όταν το χρησιμοποιήσει, μπορεί να δράσει είτε εμποδίζοντας τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο είτε εμποδίζοντας ένα γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στη μήτρα.
Σχετικές μελέτες εκτιμούν ότι, αν η επείγουσα αντισύλληψη ληφθεί αμέσως μετά τη χωρίς προφύλαξη επαφή, η αποτελεσματικότητά της είναι σχεδόν πλήρης. Ακόμα όμως και μετά από 24-48 ώρες, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 85%.
Ενδείκνυται σε:
• σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
•  Πιθανές αποτυχίες στη μέθοδο φραγμού, όπως σπάσιμο προφυλακτικού ή κακή χρήση του.
•  Πιθανή αποτυχία αντισυλληπτικού χαπιού, όπως μη σωστή χρήση του (παράλειψη λήψης για ορισμένες μέρες) ή μειωμένη αποτελεσματικότητα από ασθένεια (π.χ. διάρροια, εμετός).
•  Πιθανή αποτυχία ενδομητρικού σπειράματος που συνεπάγεται ολοκληρωμένη ή επιμέρους αποβολή.

Πλεονεκτήματα του χαπιού της «επείγουσας αντισύλληψης»
Τα χάπια (που έχουν ως δραστική ουσία τη λεβονοργεστρέλη) παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα έναντι των προηγούμενων μορφών επείγουσας αντισύλληψης από του στόματος:
•  Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι είναι η πιο αξιόπιστη μορφή της από του στόματος επείγουσας αντισύλληψης που είναι σήμερα διαθέσιμη. Σχετική μελέτη σε δείγμα 2.000 γυναικών έδειξε ότι η αγωγή εμπόδισε το 85% των συλλήψεων, όταν άρχισε εντός 72 ωρών από τη χωρίς προστασία επαφή.
• Προκαλεί λιγότερες παρενέργειες (ναυτία και εμετό) σε σχέση με τις παραδοσιακές ορμονικές μεθόδους.
•  Η λήψη του είναι απλή. Οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν μόνο δύο χάπια (ή ένα των 1500mg), σε αντίθεση με τα τέσσερα που έπρεπε να παίρνουν στις παλαιότερες μορφές από του στόματος επείγουσας αντισύλληψης.

Τι πρέπει να ξέρει η γυναίκα
•  Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου αν υπάρξει πρόβλημα στην ερωτική επαφή, όχι όμως επειδή έχει καθυστερήσει η περίοδος. Αν υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει ένα τεστ κύησης και να επισκεφθεί το γυναικολόγο της.
• Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόνιμη αντισυλληπτική μέθοδος γιατί θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στον κύκλο.
•  Δεν αναστέλλει την ωορρηξία όπως κάνουν τα αντισυλληπτικά, ούτε προκαλεί έκτρωση. Αντίθετα, αναστέλλει την εμφύτευση τυχόν γονιμοποιηθέντος ωαρίου.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναλύει τις προτάσεις της στο f.daily


Σχετικά άρθρα

Το 62,4% των πολιτών δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό Covid-19
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΘ η ικανοποίηση της κοινωνίας από τις υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά
EMA: Λήψη μέτρων κατά της ευλογιάς των πιθήκων
Στο πλαίσιο του νέου του ρόλου κατά τη διάρκεια κρίσεων
ΕΚΠΑ: Summer school on natural drug products
Φοιτητές Φαρμακευτικής εκπαιδεύτηκαν στα φυσικά προϊόντα με τη συνεργασία του ΙΔΕΕΑΦ και της ΠΕΦ