Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Επαναστατική οδοντόπαστα θα προστατεύει από το έμφραγμα

21/10/2016 10:37:44 πμ
Θα μειώνει κατά πολύ την οδοντική πλάκα που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




 

Μια κοινή οδοντόκρεμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οδοντικής πλάκας περίπου κατά 24%. Αυτό βέβαια είναι θεωρητικό πάντα, αφού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η διάρκεια του βουρτσίσματος, ο τρόπος και η ποιότητα της οδοντόβουρτσας.


Με την νέα οδοντόπαστα όμως, η μείωση της οδοντικής πλάκας θα αγγίζει το 49%, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Atlantic στη Φλόριντα των ΗΠΑ ζήτησαν από 61 εθελοντές να χωριστούν σε δύο ομάδες: οι μισοί χρησιμοποίησαν την ειδική οδοντόπαστα και οι άλλοι μία κοινή και τους παρακολούθησαν για 60 ημέρες. Πριν και μετά την περίοδο παρακολούθησης κατέγραψαν την οδοντική πλάκα στο στόμα τους και τη φλεγμονή στον οργανισμό τους.

Όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, οι εθελοντές που χρησιμοποίησαν την νέα οδοντόπαστα παρουσίασαν μείωση της οδοντικής πλάκας κατά 49%, ενώ όσοι χρησιμοποίησαν την κοινή οδοντόπαστα είχαν μείωση κατά 24%.

Επιπλέον, τα επίπεδα της φλεγμονής μειώθηκαν κατά 29% στην ομάδα που χρησιμοποιούσε τη νέα οδοντόπαστα, αλλά αυξήθηκαν κατά 25% στους υπόλοιπους εθελοντές. Ο επικεφαλής της έρευνας, Τσαρλς Χένεκενς και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως η έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ιατρικής (AJM) απέδειξε για άλλη μια φορά πως πρέπει να φροντίζουμε την υγεία των δοντιών μας επειδή αυτή μπορεί να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς.

Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την ουλίτιδα με τα καρδιαγγειακά προβλήματα και έχουν δείξει πως όσοι αμελούν να βουρτσίσουν τακτικά τα δόντια τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά επεισόδια, πιθανόν εξαιτίας των βακτηρίων της ουλίτιδας που εισέρχονται στο αίμα και προκαλούν φλεγμονή στην καρδιά και τα αγγεία.

Για τον καθηγητή Τσαρλς Χένεκενς, καλύτερη στοματική υγεία σημαίνει και καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

«Το επόμενο βήμα μας είναι να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με καρδιοπάθεια, ώστε να δούμε αν πράγματι προλαμβάνει τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Αυτό θα είναι το καθοριστικό σημείο της έρευνάς μας, αν και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά».

Ήδη ο καθηγητής Χένεκενς και οι συνεργάτες του έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό μεγαλύτερης μελέτης, στην οποία θα παρακολουθήσουν επί αρκετά χρόνια την πορεία της υγείας 6 χιλιάδων εθελοντών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Shockwave Medical






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους