Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Επαγγελματική αποκατάσταση υπόσχονται οι επιστήμες υγείας

21/8/2018 9:47:49 πμ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την επαγγελματική εξασφάλιση εκείνων που επιλέγουν και καταφέρνουν να σπουδάσουν στα πανεπιστημιακά τμήματα των κλάδων της υγείας, επιβεβαιώνει η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ: «Εκπαίδευση και αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις».

Η κρίση δεν επηρέασε τις θέσεις εργασίας

Αφενός ο χώρος της υγείας απασχολεί πτυχιούχους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αφετέρου η κρίση μπορεί να επηρέασε τις αμοιβές αλλά όχι τόσο τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το 11% των πτυχιούχων ΑΕΙ να απασχολούνται στον κλάδο της υγείας.

Το ποσοστό αυτό είναι λίγο μεγαλύτερο σε σχέση με το μέσο όρο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαμορφώνεται στο 9,9%, με το μεγαλύτερο να σημειώνεται στην Ιταλία με 15%.

Μικρό ποσοστό ανεργίας για τους αποφοίτους ΑΕΙ

Όπως επισημαίνει η έρευνα του ΙΟΒΕ, διαχρονικά το μικρότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους αποφοίτους των επιστημών Υγείας. Το 2016 διαμορφώθηκε στο 10,6%, που είναι το χαμηλότερο για την τελευταία πενταετία.


Βέβαια δεν είναι ίδια τα ποσοστά για όλους τους σπουδαστές των κλάδων. Ειδικότερα στους αποφοίτους ΤΕΙ του κλάδου είναι υψηλό ποσοστό ανεργίας (π.χ. τμήματα νοσηλευτικής) το οποίο φτάνει το 18% το 2016 και είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2004 (8%).

Την ίδια στιγμή όμως το ποσοστό ανεργίας των πτυχιούχων από τμήμα υγεία ΑΕΙ είναι 5%, αυξημένο βέβαια σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα (3% το 2009).

Περισσότεροι οι εργαζόμενοι ανώτατης εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ, η απασχόληση στον κλάδο σημείωσε μείωση και από 234.600 άτομα το 2009 υποχώρησαν στα 225.300 το 2017. Ωστόσο, το 2016 αυξήθηκαν κατά 16% οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας με ανώτατη εκπαίδευση σε σχέση με το 2009, ενώ καταγράφεται μέση ετήσια άνοδος 1,4% την περίοδο 2009-2016.


Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι απασχολούμενοι που είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης ήταν πέρυσι 131.900 έναντι 120.000 το 2009. Επίσης οι απασχολούμενοι με απολυτήριο Λυκείου το 2009 ήταν 45.100 και τα 2017 33.400 και είναι οι λιγότεροι σε σχέση με τους άλλους κλάδους.


Όπως αναφέρεται στην έρευνα, στην Εκπαίδευση, τη Δημόσια Διοίκηση-'Αμυνα, το Εμπόριο και την Υγεία-Κοινωνική μέριμνα απασχολούνται τρεiς στους πέντε απόφοιτοι πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.

Με βάση το αντικείμενο σπουδών το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων στην Ελλάδα είναι απόφοιτοι του πεδίου κοινωνικών – οικονομικών και νομικών επιστημών. Το μερίδιο των αποφοίτων στις επιστήμες Υγείας είναι ελαφρώς μικρότερο, ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2004.

 

Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Παραμένει στην προεδρία η Ντανιέλα Μάλο






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά