Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΕΟΠΥΥ: Κόβει τη σύμβαση με τους ανεμβολίαστους φαρμακοποιούς

8/9/2021 4:33:50 μμ
Ο εμβολιασμός θα πιστοποιείται με επίσημο έγγραφο στη θύρα του φαρμακείου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χρηματικά πρόστιμα και διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ είναι η «ποινή» για όσους φαρμακοποιούς δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και δημοσιεύει το f.daily.

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», περιλαμβάνεται διάταξη που ορίζει ότι οι φαρμακοποιοί (όπως και οι ιδιώτες γιατροί) πρέπει να επικολλήσουν στις θύρες των φαρμακείων τους ανακοίνωση που θα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Μάλιστα για όσους δεν ακολουθήσουν την υποχρέωση αυτή, ορίζεται «τσουχτερό» πρόστιμο 300 ευρώ.

Το κείμενο της εν λόγω διάταξης αναφέρει στην παράγραφο ε: «Οφείλουν οι επαγγελματίες, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία), να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο, με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης».

Μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών βλέπουν θετικά την εξέλιξη αυτή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο f.daily ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, φαρμακοποιός στον 'Aγιο Δημήτριο: «Οι φαρμακοποιοί εντάσσονται στους επαγγελματίες υγείας που έχουν νομική, ηθική και επαγγελματική υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι! Η σχετική τροπολογία είναι ασφαλώς καλοδεχούμενη, επειδή θα μειώσει τη γραφειοκρατία όπου δεν υπάρχει εμβολιασμός! Ταυτόχρονα μπορεί έστω και τώρα να φέρει μια μικρή μερίδα υγειονομικών στο σημείο αναλογισμού της ευθύνης μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων!».

Διακοπή της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους ανεμβολίαστους φαρμακοποιούς

Η ρητή αναφορά σε φαρμακεία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο του ΦΣΑ, Σ. Αγγέλου, η οποία ξεκαθαρίζει ότι προβλέπεται η διακοπή της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με ανεμβολίαστους φαρμακοποιούς, ενώ θεωρεί ότι σε βελτίωση της διάταξης θα εξαιρεθούν οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει γίνει ειδική αναφορά από τον ΠΦΣ που καλύπτει τους ασθενείς φαρμακοποιούς που πρέπει να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Τέλος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η τροπολογία επιβάλλει πρόστιμα έως 50.000 ευρώ, την καταγγελία της σύμβασης του επαγγελματία με τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, την αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της δυνατότητας εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.

ΦΣΑ: Το έγγραφο που πρέπει να επικολληθεί στην πόρτα των φαρμακείων

Ο Φ.Σ. Αττικής έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (fsa.gr) αρχείο με την εικόνα που πρέπει να επικολληθεί στην πόρτα των φαρμακείων και ενημερώνει ότι το προσωπικό του φαρμακείου είναι εμβολιασμένο έναντι της COVID-19. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι το πρόστιμο για τη μη επικόλληση του εγγράφου είναι 300 ευρώ. Κατεβάστε το εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο