Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΟΦ: Ποια συστατικά απαγορεύονται σε διατροφικά προϊόντα

30/1/2022 2:36:54 μμ
Μεταξύ αυτών το διοξείδιο του τιτανίου και είδη αλόης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το πρόσθετο Titanium dioxide (E 171 - διοξείδιο του τιτανίου) δεν επιτρέπεται στα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 63/2022. Όπως διευκρινίζει ο ΕΟΦ, η εν λόγω απαγόρευση τίθεται σε εφαρμογή από τις 7/2/2022, με τον Οργανισμό ωστόσο να επισημαίνει ότι τα προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πριν από την παραπάνω ημερομηνία μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά έως τις 7/8/2022.

Μετά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας τους ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Και τα παράγωγα υδροξυανθρακενίου στο προσκήνιο

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι απαγορεύεται και η χρήση φυτών που περιέχουν παράγωγα του υδροξυανθρακενίου σε διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητάς του δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 1925/2006. Τα φυτά είναι η αλόη-εμοδίνη, η εμοδίνη, η δανθρόνη και όλα τα παρασκευάσματα στα οποία περιέχονται οι ουσίες αυτές, καθώς και παρασκευάσματα από φύλλα του είδους Aloe που περιέχουν παράγωγα του υδροξυανθρακενίου. 

Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας παρασκευασμάτων με φύλλα της Aloe barbadensis Miller και/ή διάφορα είδη Aloe, κυρίως Aloe ferox Miller και τα υβρίδιά της, καλούνται να πιστοποιούν την απουσία των ανωτέρω από τα τελικά προϊόντα τους. Δυνάμει του ίδιου Κανονισμού, οι παρακάτω ουσίες με παράγωγα υδροξυανθρακενίου τίθενται «υπό διερεύνηση», που σημαίνει ότι η απαγορεύονται στα διατροφικά προϊόντα μέχρι την ολοκλήρωση αυτής. Αυτές είναι: • ρίζα/ρίζωμα των Rheum palmatum L., Rheum officinale Baillon και τα υβρίδιά τους • φύλλα/καρποί της Cassia senna L. • φλοιός Rhamnus frangula L., Rhamnus purshiana DC.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

31/3/2024 9:33:35 μμTop Pharma Launches 2023
Η έκδοση που συγκεντρώνει τη δράση όλης της αγοράς για ένα ολόκληρο έτος
Παρουσίασε την πλήρη γκάμα των προϊόντων της και τα νέα λανσαρίσματα






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της