Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΟΦ: Διευκρινίσεις για τις θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης

6/9/2019 3:40:38 μμ
Μετά τη μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «Lancet»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΟΦ έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με την πρόσφατη μελέτη στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», η οποία αξιοποίησε επιδημιολογικά στοιχεία για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που λαμβάνουν συστηματικά θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) κατά την εμμηνόπαυση.

Ο Οργανισμός υπενθυμίζει: • Θα πρέπει να χρησιμοποιείται η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση ΘΟΥ με τη συντομότερη διάρκεια και να συνεχίζεται μόνο εφόσον το όφελος στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης υπερτερεί των κινδύνων. • Οι γυναίκες που έχουν λάβει στο παρελθόν ή λαμβάνουν ΘΟΥ θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους, μεταξύ άλλων, και για τον καρκίνο του μαστού.

Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι εν λόγω κίνδυνος με τη θεραπεία ΘΟΥ είναι γνωστός, ωστόσο μέχρι σήμερα θεωρούταν ότι αφορούσε κυρίως τη διάρκεια χρήσης ΘΟΥ και ότι σχεδόν εξαλειφόταν περίπου 5 χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας. Τα νέα δεδομένα, μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος για περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν λάβει ΘΟΥ. Ο ΕΟΦ συνιστά να ακολουθούνται οι εγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση των φαρμάκων και διαβεβαιώνει ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές επεξεργάζεται και αξιολογεί τα στοιχεία της δημοσίευσης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»