Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Η μάχη με τον κορονοϊό είναι μια μάχη που μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε
Επί 40 χρόνια ο Όμιλος στέκεται δίπλα στους φαρμακοποιούς
Τι παθαίνουν τα φάρμακα όταν περάσει η ημερομηνία λήξης τους;
Γράφει ο Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός


ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων

15/3/2019 4:00:02 μμ
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την Δευτέρα 18 Μαρτίου η Δ/νση Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται να παρουσιάσει την πολυπόθητη εφαρμογή που θα παρακολουθεί on line και σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Πρόκειται για την εφαρμογή με την ονομασία «Υποβολή αναφορών ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης» και η οποία απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γύρω από την συνταγογράφηση και τη χορήγηση φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών που διακινούνται σε φαρμακεία, σε νοσοκομεία αλλά και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αφορά ένα εργαλείο ελέγχου των ελλείψεων η δημιουργία του οποίου είχε ανακοινωθεί πρόσφατα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τις έντονες διαμαρτυρίες φαρμακοποιών και συλλόγων ασθενών για τον καθημερινό αγώνα δρόμου που επιδίδονται για την εύρεση πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων που είναι εδώ και μήνες σε έλλειψη.

Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν κατά καιρούς καταγγείλει πως στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενούς, προκειμένου να πάρει το φάρμακό του, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τον ένα μήνα! Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς, οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους γιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή. Φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την πνευμονοπάθεια, το αναπνευστικό, αλλά και παιδικά εμβόλια είναι μόνο μερικές από τις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται στα φαρμακεία των μεγάλων πόλεων, οξύνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα που είναι έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων τουλάχιστον 100 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται κατά διαστήματα. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή (8-03-2019) ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος είχε καταγγείλει δημόσια ότι 27 ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν εξαφανιστεί επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να θεωρούνται συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις φαρμάκων, αφού οι ίδιοι καθημερινά αναζητούν εκείνα που έχουν εξαφανιστεί από την αγορά για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς-πελάτες τους».

Σημειώνεται πως στην παρουσίαση της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα παρουσιάσει ο ΕΟΦ έχουν προσκληθεί οι Ενώσεις Ασθενών, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η ΠΕΦΝΙ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, η ΟΣΦΕ και εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επί 40 χρόνια ο Όμιλος στέκεται δίπλα στους φαρμακοποιούς
Γράφει ο Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός


Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Αύξηση των πωλήσεων το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου
Σύμφωνα με το IQVIA Weekly αφορά όλα τα προϊόντα φαρμακείου
Ο καθηγητής του UCL Ian Bates αναλαμβάνει πρόεδρος του FIP-GPO
Έργο του η επίβλεψη των δραστηριοτήτων για το μετασχηματισμό της φαρμακευτικής πρακτικής