Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΕΟΦ: Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για άλλα 5 φάρμακα
Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Η γλυκοζαμίνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal
Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου


ΕΟΦ: Ανακοινώνεται η on line εφαρμογή για τις ελλείψεις φαρμάκων

15/3/2019 4:00:02 μμ
Δευτέρα 18 Μαρτίου η παρουσίασή της σε όλους τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την Δευτέρα 18 Μαρτίου η Δ/νση Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται να παρουσιάσει την πολυπόθητη εφαρμογή που θα παρακολουθεί on line και σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Πρόκειται για την εφαρμογή με την ονομασία «Υποβολή αναφορών ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης» και η οποία απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γύρω από την συνταγογράφηση και τη χορήγηση φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών που διακινούνται σε φαρμακεία, σε νοσοκομεία αλλά και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αφορά ένα εργαλείο ελέγχου των ελλείψεων η δημιουργία του οποίου είχε ανακοινωθεί πρόσφατα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τις έντονες διαμαρτυρίες φαρμακοποιών και συλλόγων ασθενών για τον καθημερινό αγώνα δρόμου που επιδίδονται για την εύρεση πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων που είναι εδώ και μήνες σε έλλειψη.

Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν κατά καιρούς καταγγείλει πως στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής του ασθενούς, προκειμένου να πάρει το φάρμακό του, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τον ένα μήνα! Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που, εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης εύρεσης πολλών σκευασμάτων από τα φαρμακεία, οι συνταγές λήγουν χωρίς να εκτελεστούν. Συνεπώς, οι ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τους γιατρούς τους και να ζητήσουν επανέκδοση της συνταγής τους, ενώ κατά το διάστημα της αναμονής πολλοί από αυτούς μένουν δίχως τη φαρμακευτική τους αγωγή. Φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την πνευμονοπάθεια, το αναπνευστικό, αλλά και παιδικά εμβόλια είναι μόνο μερικές από τις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται στα φαρμακεία των μεγάλων πόλεων, οξύνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα που είναι έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων τουλάχιστον 100 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται κατά διαστήματα. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή (8-03-2019) ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος είχε καταγγείλει δημόσια ότι 27 ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν εξαφανιστεί επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να θεωρούνται συνυπεύθυνοι για τις ελλείψεις φαρμάκων, αφού οι ίδιοι καθημερινά αναζητούν εκείνα που έχουν εξαφανιστεί από την αγορά για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς-πελάτες τους».

Σημειώνεται πως στην παρουσίαση της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα παρουσιάσει ο ΕΟΦ έχουν προσκληθεί οι Ενώσεις Ασθενών, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η ΠΕΦΝΙ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, η ΟΣΦΕ και εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επάρκεια στην αγορά για 20 σκευάσματα
Δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα έσοδά της την περίοδο 2018-2019


Σχετικά άρθρα

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου Ιουνίου 2019 στη Θεσσαλονίκη
Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Μαΐου
LloydsPharmacy: Προειδοποιεί για κλείσιμο περισσότερων φαρμακείων
Δεν σημείωσε καμία αλλαγή στα έσοδά της την περίοδο 2018-2019
Νέο αίμα στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας
Αναλαμβάνει την προεδρία ο Θάνος Κουτσούκης
ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές στη συνταγογράφηση ναρκωτικών
Έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη από την αρχή του μήνα