Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

ΕΟΔΥ: Απαιτείται επαγρύπνηση για τα πιθανά κρούσματα ιλαράς

11/2/2024 7:19:51 μμ
Ποια είναι τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως αναγκαία κρίνεται αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η εντατικοποίηση των εμβολιασμών με έμφαση σε αυτούς των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, νεαρών εφήβων και ενηλίκων που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό ιλαράς τους στο παρελθόν, καθώς και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων της νόσου. 


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία κατά τη χρονική περίοδο 2004-2023 εκδηλώθηκαν τρεις επιδημίες ιλαράς στη χώρα μας κατά τα έτη 2005-2006, 2010-2011 και 2017-2018.


Δηλώθηκαν συνολικά 4.151 κρούσματα με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση στο σύνολο της χώρας 1,92/100.000 πληθυσμού. 

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούσε Έλληνες Ρομά (56,9%), αλλά και νεαρούς ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το νόσημα παρουσίασε την υψηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Δηλώθηκαν συνολικά 4 θάνατοι με μέση ετήσια θνητότητα 0,02%.


Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η έγκαιρη εφαρμογή εμβολιασμού αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ώστε να πηγαίνουν οι πολίτες χωρίς ραντεβού
Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία του εμβολιασμού κατά του HPV και στις σύγχρονες εξελίξεις στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου






Σχετικά άρθρα

Τεράστια η υποδιάγνωση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων στην Ευρώπη
Τη στιγμή που κοστίζουν στα συστήματα υγείας 21 εκατ. δολάρια τον χρόνο
Κυστική Ίνωση: Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών από τη λήψη νέων τροποποιητών
Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 48ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη νόσο
Kapa Research: 1 στους 4 προμηθεύεται αντιβιοτικά, χωρίς να επισκεφθεί πρώτα τον γιατρό
Γ. Πατούλης : «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας»