Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ένοχο για πνευμονίες το άτμισμα!

8/2/2018 1:04:51 μμ
Ευάλωτοι σε λοιμώξεις των πνευμόνων είναι όσοι επιλέγουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατα πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα, σε πειραματόζωα αλλά και σε 17 ανθρώπους συνδέει τον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων με την αύξηση του κινδύνου για πνευμονία, αλλάζοντας τα δεδομένα για όσους επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως πιο υγιεινά από τα συμβατικά.


Όπως εξηγούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου της Μ. Βρετανίας, οι οποίοι διεξήγαν τα πειράματα, ο ατμός έχει παρόμοια δράση με τον καπνό του κανονικού τσιγάρου, βοηθώντας τα πνευμονοκοκκικά βακτήρια να προσκολληθούν στα κύτταρα των πνευμόνων. Φαίνεται πως και ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει ουσίες τοξικές για τα κύτταρα των πνευμόνων, οι οποίες συγκεντρώνονται σε υψηλές ποσότητες στους αεραγωγούς.


Η καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επικεφαλής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Σωτηρία», δήλωσε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος δεν είναι ορατές αμέσως και συνήθως εκδηλώνονται μετά από χρόνια έκθεσης».

Δεδομένου ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ακόμη πολύ καινούρια και δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για το πώς επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα», πρέπει να κάνουμε περισσότερες έρευνες και να παρακολουθήσουμε τους χρήστες σε βάθος χρόνου για να δούμε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Μελέτη όπως αυτή μας παρέχουν μια έγκαιρη προειδοποίηση για το ποιοι μπορεί να είναι οι κίνδυνοι», πρόσθεσε η ειδικός.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "European Respiratory Journal" της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.


Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου πλέον απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους και μέσα στο αυτοκίνητο, όταν επιβαίνουν σε αυτό παιδιά κάτω των 12 ετών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους