Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Η Θεατρική Ομάδα Ψυχικού ανεβάζει το έργο
Η σκηνοθεσία είναι του φαρμακοποιού Βασίλη Παπαπέτρου
Ξεκινά η πιστοποίηση των φαρμακοποιών και στην αυτοφροντίδα
Ο ΠΦΣ υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον ΕΦΕΧ
Καλιφόρνια: Προσπάθεια για χαμηλότερες τιμές στα γενόσημα φάρμακα
Οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 37,6% τα τελευταία τρία χρόνια


Ενδοσκοπική Δισκεκτομή: Η φιλική και ανώδυνη αποκατάσταση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου

10/12/2019 2:11:43 μμ
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η Ενδοσκοπική Δισκεκτομή αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές προσεγγίσεις της αποκατάστασης των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Όπως εξηγεί ο Αντώνης Αλεξ. Ανδρουλής, Νευροχειρουργός με εξειδίκευση στην Ενδοσκοπική, Στερεοτακτική και Μικροσκοπική Νευροχειρουργική των Παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης, του Εγκεφάλου και των Περιφερικών Νεύρων, «τα τελευταία χρόνια η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, των ορθοπεδικών υλικών, των χειρουργικών εργαλείων και των συστημάτων απεικόνισης, μας έδωσαν τη δυνατότητα διενέργειας περίπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων με τρόπο που πλέον είναι πιο φιλικός, ασφαλής και ανώδυνος για τους ασθενείς. Μια από αυτές τις επεμβάσεις αφορά και την Ενδοσκοπική Δισκεκτομή, η οποία επιτρέπει την όσο το δυνατότερο γρήγορη αποκατάσταση των ασθενών με κήλες του μεσοσπονδυλίου δίσκου».

Σε τι αφορά η Ενδοσκοπική Δισκεκτομή;

H ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Χρησιμοποιεί το ενδοσκόπιο για την αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου που είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν πόνο στο πόδι και στη μέση καθηλώνοντας τους ασθενείς στο κρεβάτι ή περιορίζοντας την κίνησή τους. Αφορά με απλά λόγια δηλαδή, μια χειρουργική επέμβαση με στόχο την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Θα μπορούσατε να μας συνοψίσετε τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής;

Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι η ενδοσκοπική δισκεκτομή μας επιτρέπει τη θεραπεία της κήλης δίσκου με περισσότερη ασφάλεια και με διατήρηση περισσότερων άθικτων ιστών. Η πιο σημαντική διαφορά με μία συμβατική ενδοσκοπική διαδικασία είναι η πλάγια προσπέλαση αλλά και η πραγματοποίηση της επέμβασης με τοπική αναισθησία. Δηλαδή, καταγράφονται σαφώς λιγότεροι τραυματισμοί νεύρων, λιγότερες συμφύσεις ενώ μένουν ανέπαφοι οι μυς, οι σύνδεσμοι του μεσοσπονδύλου και η δομή του οστού. Επομένως, ο πόνος για τους ασθενείς είναι πολύ μικρότερος ενώ η έλλειψη γενικής αναισθησίας τους βοηθά να κινητοποιηθούν πιο άμεσα. Τα επιπλέον πλεονεκτήματα για τους ασθενείς μας είναι:

  1.  Η μηδαμινή απώλεια αίματος.
  2.  Η ελάχιστη νοσηλεία.
  3.  Η γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ποια είναι η διαδικασία της ενδοσκοπικής δισκεκτομής;

Μέσω της δισκεκτομής, αφαιρείται η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου μέσω της χρήσης ενδοσκοπίου, ενός ειδικού δηλαδή εργαλείου που επιτρέπει από μια μικρή τομή- μόλις ενός περίπου εκατοστού- να διενεργείται το χειρουργείο.

Ειδικότερα, το ενδοσκόπιο επιτρέπει στο χειρουργό να χρησιμοποιήσει μια πολύ μικρή τομή σαν «κλειδαρότρυπα» για να αποκτήσει πρόσβαση στην κήλη δίσκου.

Η πολύ μικρή τομή ~1cm γίνεται στην πίσω πλευρά της σπονδυλικής στήλης στο σημείο εισόδου το οποίο ακριβώς υπολογίζεται ακτινοσκοπικά με διεγχειρητική μέτρηση. Αυτό γίνεται με ελάχιστα τραυματική προσπέλαση μέσω διαστολής και όχι διατομής των μυών και των ιστών κατά την πρόσβαση του ενδοσκοπίου στην περιοχή του δίσκου. Επιπλέον, η εξαιρετική οπτικοποίηση μέσω του ενδοσκοπίου επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει επιλεκτικά ένα τμήμα της κήλης πηκτοειδούς πυρήνα που προκαλεί τον πόνο στην μέση (οσφυαλγία) και στο πόδι (ισχιαλγία) των ασθενών.

Πόσο διαρκεί αυτή η επέμβαση και ποιες άλλες πληροφορίες είναι σημαντικές για τους ασθενείς;

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά ανά επίπεδο, δηλαδή ανά δίσκο. Παρέχεται ήπια καταστολή και τοπική αναισθησία. Το τοπικό αναισθητικό θα επιτρέψει στον ασθενή να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στον ασθενή να επικοινωνεί με το χειρουργό και να περιγράφει την όποια ενόχληση αισθάνεται από τη διέγερση του νεύρου. Τα νεύρα μπορούν επίσης να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας με συνεχή μέτρηση νευρικής αγωγιμότητας έτσι ώστε οι νευροφυσιολογικές αλλαγές να ελέγχονται προσεκτικά. Το ενδοσκόπιο εισάγεται εντός του πηκτοειδή πυρήνα και επιλεκτικά απομακρύνονται από το χώρο η κήλη στο οπίσθιο τμήμα του δίσκου. Ένα ηλεκτρόδιο ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τον αιμορραγικό έλεγχο, τη συρρίκνωση του δισκικού ιστού και τη συρρίκνωση του δακτυλίου. Η θερμότητα από το ηλεκτρόδιο ραδιοσυχνοτήτων μπορεί επίσης να εκτέμνει τις ίνες πόνου στο δακτύλιο.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://androulis.gr/


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση θα περιέχεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 7 Ιανουαρίου
Η γυναίκα απεβιώσε και το θέμα ξανάρθε στη δημοσιότητα


Σχετικά άρθρα

Ρανιτιδίνη: Το NDMA μπορεί να αναπτυχθεί και στα συσκευασμένα φάρμακα
Εφόσον εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες
Το PH HUMAN ebook διαθέσιμο και στα ελληνικά από την ACTELION
Ιστοσελίδα αφιερωμένη στους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Mylan: Ολοκληρώθηκε η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου της για την περίοδο 2019-2020
Πρόκληση αποτέλεσε φέτος η δυσκολία απομόνωσης των ιών