Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ένας εντεροϊός υπεύθυνος για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1

18/12/2014 1:33:02 μμ
Νορβηγοί ερευνητές δίνουν μια άλλη διάσταση στις αιτίες εμφάνισης της νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νορβηγοί ερευνητές δίνουν μια άλλη διάσταση στις αιτίες εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 1, υποστηρίζοντας ότι ένας ιός που βρίσκεται στο πάγκρεας και ο οποίος είναι εξαιρετικά συνηθισμένος, αφού είναι γνωστός ότι προκαλεί γρίπη, επηρεάζει την ινσουλίνη.


 

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, γνωστός εντεροϊός που βρίσκεται στις εντερικές και αναπνευστικές οδούς, μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει χρόνιες μολύνσεις, ακόμη και στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο και πρόεδρος της Έρευνας για το Διαβήτη,Κνουτ Νταλ-Γιούργκενσεν, αναφέρει ότι εντόπισαν στοιχεία του ιούστα νησίδια του Langerhans, δηλαδή στις συναθροίσεις κυττάρων στον ενδοκρινή αδένα του παγκρέατος που παράγουν διάφορες ορμόνες, μεταξύ αυτών και την ινσουλίνη. Όπως παρατηρήθηκε στα νέα περιστατικά της ασθένειας, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη είχαν πληγεί με χρόνια μόλυνση.

Ο συνεργάτης του Γιούργκενσεν, καθηγητής Λαρς Κρόγκσβολντ, επισημαίνει ότι στη Νορβηγία έχει ήδη παρατηρηθεί πως τα νέα περιστατικά διαβήτη αυξάνονται μετά από επιδημίες ιών. Επιπλέον, το πλήθος των νέων ασθενών πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου, όπου και καταγράφονται και τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων. Τέλος, λίγα χρόνια πριν, επιστήμονες είχαν ήδη ανακαλύψει έναν ιό στο πάγκρεας ενός παιδιού που διαγνώστηκε με διαβήτη.


Σύμφωνα και με τους δύο, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της νόσου για την πιθανότητα δημιουργίας προληπτικού εμβολίου και χαπιού για όσους έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με την ασθένεια.


Όπως επεσήμαναν, το εμβόλιο είναι στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φτιαχτεί σε συνεργασία με δύο φαρμακευτικές εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή εμβολίων με έδρα τη Φινλανδία. Όλοι ευελπιστούν ότι το εμβόλιο αυτό θα σταματήσει την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, και θα συμβάλει στη διατήρηση των αποθεμάτων ινσουλίνης στον οργανισμό, Ωστόσο, η παραγωγή του είναι δαπανηρή και χρονοβόρα και θα πάρει τουλάχιστον 5 χρόνια.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσαν, μελετάται η δημιουργίαχαπιού, για τους ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με την ασθένεια, στο πλαίσιο μιαςαντι-ιικής θεραπείας.

 


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων
Η σύσταση από τον επαγγελματία υγείας είναι ο ισχυρότερος προβλεπτικός παράγοντας για το αν ένας ασθενής θα εμβολιαστεί






Σχετικά άρθρα

Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων
Κάθε μέρα κάτι ψάχνεις… Μήπως αυτόν τον Μάιο να ψάξεις και το δέρμα σου;
Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Παγκόσμια Ημέρα 'Aσθματος
«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!»