Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ένα λουλούδι ανθίζει στη θεραπεία της φυματίωσης!

22/1/2018 11:08:32 πμ
Η φύση παραμένει ένας εξαιρετικά δημιουργικός χημικός 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια προκαταρκτική μελέτη αποκαλύπτει ότι ένα είδος καλλωπιστικού φυτού που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και ονομάζεται "περσικό κρεμμύδι", μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης, στην οποία οφείλονται χιλιάδες θάνατοι στον κόσμο ετησίως.


Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν 4 διαφορετικά μόρια του φυτού και διαπίστωσαν ότι μπορούν να μειώσουν καθοριστικά την παρουσία των βακτηρίων της νόσου και μάλιστα, το πλέον αποτελεσματικό από τα μόρια ανέστειλε την ανάπτυξη των κυττάρων της φυματίωσης σε ποσοστό άνω του 99,9%.


Η διαπίστωση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς –σύμφωνα με τους ερευνητές– η φυματίωση έχει αναπτύξει σημαντική ανθεκτικότητα σε πολλά από τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σήμερα κατά της πάθησης. Υποστηρίζουν συνεπώς ότι αν τα χημικά αυτά μόρια χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη θεραπεία, καταπολεμώντας τα ανθεκτικά στελέχη.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάιμον Γκίμπονς, επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακευτικής και Βιολογικής Χημείας στο Κολέγιο του Λονδίνου, «τα φυσικά συστατικά από φυτά έχουν τεράστιες δυνατότητες ως νέες μορφές αντιβιοτικών. Η φύση είναι ένας εξαιρετικά δημιουργικός χημικός και δεν είναι περίεργο που ένα λουλούδι παράγει χημικές ουσίες που αντιστέκονται σε μικρόβια του περιβάλλοντος μας».


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προτείνονται δομημένα προγράμματα σπουδών
Σχεδόν διπλάσια η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα






Σχετικά άρθρα

International Cosmetics & Beauty Summit Athens
Στην Αθήνα το επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για το μέλλον της αγοράς των καλλυντικών
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Στην προεδρία η Μέμη Τσεκούρα
Παχαίνουν στο ΑΙ για να πάρουν GLP-1
Η νέα ανησυχητική τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΟΦ: Συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία Med Safety Week 2026
Και καλεί τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες να προωθούν τα σχετικά υλικά