Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ένα λάθος κάθε μήνα εντοπίζουν οι φαρμακοποιοί στις συνταγές στην Τσεχία

26/5/2021 4:17:09 μμ
Τα φαρμακευτικά σφάλματα αποτελούν την αιτία χιλιάδων θανάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικός αναδεικνύεται ο ρόλος των φαρμακοποιών στον εντοπισμό των λαθών που γίνονται κατά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και αυτό αποδεικνύει έρευνα που είναι ακόμα σε εξέλιξη από το Τσέχικο Επιμελητήριο Φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα αποτελέσματα, πάνω από το 99% των φαρμακοποιών εντοπίζουν τουλάχιστον ένα λάθος στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών-πελατών τους κάθε μήνα.

Οι συνέπειες των σφαλμάτων σε συνταγές είναι σοβαρές και συχνά μη αναστρέψιμες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ από το 2017, τα φαρμακευτικά λάθη προκαλούν τουλάχιστον 1 θάνατο την ημέρα και βλάβες σε 1,3 εκατ. ανθρώπους το χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, ενώ έρευνα των βρετανικών πανεπιστημίων York, Manchester και Sheffield το 2018 έδειξε ότι τα λάθη στη φαρμακευτική αγωγή προκαλούν 712 θανάτους το χρόνο στην Αγγλία και εμπλέκονται σε 1.700 έως και 22.303 άλλα θανατηφόρα περιστατικά.

Χαρακτηριστική είναι και μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι τα λάθη στη φαρμακευτική αγωγή των καρκινοπαθών ασθενών αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου που σχετίζεται με φάρμακα στη χώρα. Με αφορμή μάλιστα την εν λόγω έκθεση, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Αιματολογίας και Ογκολογίας (HOPA) των ΗΠΑ εξήγησε ότι οι νέες εγκρίσεις και ενδείξεις που προκύπτουν απαιτούν εμπειρογνωμοσύνη και ότι οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα και να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της επιστήμης και της ιατρικής πρακτικής στις πραγματικές συνθήκες.

Τα συνηθέστερα λάθη που εντοπίζουν οι φαρμακοποιοί της κοινότητας συνήθως αφορούν τη δοσολογία ή συνδυασμούς φαρμάκων που αλληλοεπιδρούν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέρος αυτών των σφαλμάτων στην Ελλάδα τα «προλαβαίνει» η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη