Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 40 Καλύτερα Πανεπιστήμια Παγκοσμίως στην Ποιοτική Εκπαίδευση
Μοιράζεται την πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα για τη συνολική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά του, σύμφωνα με την κατάταξη THE Impact Rankings 2022
Νέο αντιδιαβητικό φάρμακο από την Eli Lilly
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και το σωματικό βάρος
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων

Ένα λάθος κάθε μήνα εντοπίζουν οι φαρμακοποιοί στις συνταγές στην Τσεχία

26/5/2021 4:17:09 μμ
Τα φαρμακευτικά σφάλματα αποτελούν την αιτία χιλιάδων θανάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικός αναδεικνύεται ο ρόλος των φαρμακοποιών στον εντοπισμό των λαθών που γίνονται κατά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και αυτό αποδεικνύει έρευνα που είναι ακόμα σε εξέλιξη από το Τσέχικο Επιμελητήριο Φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα αποτελέσματα, πάνω από το 99% των φαρμακοποιών εντοπίζουν τουλάχιστον ένα λάθος στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών-πελατών τους κάθε μήνα.

Οι συνέπειες των σφαλμάτων σε συνταγές είναι σοβαρές και συχνά μη αναστρέψιμες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ από το 2017, τα φαρμακευτικά λάθη προκαλούν τουλάχιστον 1 θάνατο την ημέρα και βλάβες σε 1,3 εκατ. ανθρώπους το χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, ενώ έρευνα των βρετανικών πανεπιστημίων York, Manchester και Sheffield το 2018 έδειξε ότι τα λάθη στη φαρμακευτική αγωγή προκαλούν 712 θανάτους το χρόνο στην Αγγλία και εμπλέκονται σε 1.700 έως και 22.303 άλλα θανατηφόρα περιστατικά.

Χαρακτηριστική είναι και μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι τα λάθη στη φαρμακευτική αγωγή των καρκινοπαθών ασθενών αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου που σχετίζεται με φάρμακα στη χώρα. Με αφορμή μάλιστα την εν λόγω έκθεση, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Αιματολογίας και Ογκολογίας (HOPA) των ΗΠΑ εξήγησε ότι οι νέες εγκρίσεις και ενδείξεις που προκύπτουν απαιτούν εμπειρογνωμοσύνη και ότι οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα και να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της επιστήμης και της ιατρικής πρακτικής στις πραγματικές συνθήκες.

Τα συνηθέστερα λάθη που εντοπίζουν οι φαρμακοποιοί της κοινότητας συνήθως αφορούν τη δοσολογία ή συνδυασμούς φαρμάκων που αλληλοεπιδρούν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέρος αυτών των σφαλμάτων στην Ελλάδα τα «προλαβαίνει» η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνουν τα μέλη
Που σχετίζεται με την υπερδοσολογία της παρακεταμόλης


Σχετικά άρθρα

IQVIA Weekly Data: Οι πωλήσεις των φαρμακείων λιανικής
Από 18 Απριλίου έως 1η Μαΐου
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων
15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο
Αδιαπραγμάτευτη η προσήλωση των Συλλόγων της Κρήτης για εκπαίδευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε νέες υπηρεσίες