Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Εμπλοκή με ορισμένα κουπόνια φαρμάκων

9/9/2021 3:06:43 μμ
H ΗΔΙΚΑ αφαιρεί παλιά barcode τη στιγμή που κυκλοφορούν στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναστάτωση στην εκτέλεση συνταγών στα φαρμακεία προκαλεί η αφαίρεση παλιών barcode ορισμένων φαρμάκων στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, τη στιγμή που λίγα τεμάχια υπάρχουν ακόμα σε απόθεμα σε φαρμακεία ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για παλαιές παρτίδες φαρμάκων, για τις οποίες οι υπεύθυνες φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησαν τα κουπόνια τους να αφαιρούνται από την database της ΗΔΙΚΑ, καθώς κυκλοφορούν συσκευασίες νέων παρτίδων σε επάρκεια.

Ο Γιάννης Δαγρές, β' αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, ο οποίος επικοινώνησε με τον ΕΟΦ και την ΗΔΙΚΑ για το θέμα, δήλωσε στο f.daily ότι:
«Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα αρχής και ουσίας. Η ουσία είναι ότι αφορά μικρό αλλά υπαρκτό αριθμό τεμαχίων, ωστόσο προκαλεί προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία του πληθυσμού με φάρμακα. Το ζήτημα αρχής είναι ότι η ΗΔΙΚΑ είναι κρατικός φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ, συνεπώς δεν μπορεί να δέχεται εντολές παρά μόνο από τους παραπάνω φορείς και όχι από ιδιώτες, όπως είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες».

Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να έρθει μόνο από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας που θα εισηγηθούν στην ΗΔΙΚΑ, όπως εξηγεί ο Γ. Δαγρές, εφόσον όμως αυτό κριθεί σκόπιμο. Πάντως στη χθεσινή του επαφή με την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΦ, ο Γιάννης Δαγρές, παρουσία του προέδρου και του γεν. γραμματέα του ΠΦΣ, πήρε τη δέσμευση από τους εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ ότι σε επόμενο αντίστοιχο αίτημα από φαρμακευτική εταιρεία, η ΗΔΙΚΑ θα απευθύνεται πρώτα στον ΕΟΦ και στη συνέχεια θα ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου (χονδρεμπόριο, φαρμακεία).
Εν προκειμένω, θα ρωτήσουν το Τμήμα Τιμολόγησης φαρμάκων του ΕΟΦ για μια σειρά παλαιών barcode του ίδιου φαρμάκου, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από το σύστημα και εφόσον ο ΕΟΦ αποφανθεί ότι η παρτίδα συνεχίζει να κυκλοφορεί νόμιμα, θα επαναφέρει τα barcode.

Το ζήτημα αφορά κυκλοφορούντα φάρμακα όπως (ενδεικτικά): Duloxetine/Mylan, Glucostop 1000mg, Aprovel 150mg, CoAprovel 150 mg/12,5 mg
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά