Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Εμβόλια Covid-19: Οι πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχθεί ένας φαρμακοποιός από τους πολίτες

11/3/2021 6:44:54 μμ
Και οι επιστημονικές απαντήσεις από το Jama
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ανάπτυξη και εφαρμογή των εμβολίων έναντι του ιού SARS-CoV-2 συχνά εγείρει πολλά ερωτήματα που οι πολίτες ζητούν τις απαντήσεις από τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς τους. Οι βασικότερες και πιο κοινές ερωτήσεις δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικόJAMA, το οποίο δίνει και τις απαντήσεις.

Ποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο και πώς θα χορηγείται;

Έγκριση από τον FDA έχουν λάβει δύο mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna) και ένα εμβόλιο με φορέα αδενοϊό (Janssen/Johnson & Johnson), και το εμβόλιο της Astrazeneca από τον ΕΜΑ. Τα εμβόλια αυτά έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19 και της θνητότητας, μειώνοντας τη μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο της εταιρείας Janssen αποτελεί το πρώτο εμβόλιο με φορέα αδενοϊό που παίρνει έγκριση από τον FDA. Λόγω του γεγονότος ότι χορηγείται με μία εφάπαξ δόση, αυτό το καθιστά ευκολότερο στο σχεδιασμό του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.  Ήταν 66% αποτελεσματικό ενάντια στη μέτριας βαρύτητας νόσο, 85% ενάντια στη σοβαρή νόσο και 100% έναντι στη θνητότητα από τη λοίμωξη COVID-19.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τα δύο mRNA εμβόλια έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα αποτρέποντας το 95% περίπου των περιπτώσεων συμπτωματικής νόσου COVID-19 και το 100% σχεδόν των θανάτων μετά από δύο δόσεις. Όμως κανένα από αυτά τα εμβόλια δεν είχαν δοκιμαστεί όταν εμφανίστηκαν τα νεότερα στελέχη του κορονοϊού, όπως το Β.1.1.7 και το Β.1.135.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τη διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στα εμβόλια;

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο να καλλιεργηθεί κλίμα αμφισβήτησης απέναντι στο εμβόλιο, όπως η υποχρεωτική φύση του εμβολιασμού, η συγκυριακή ταύτιση τους με ανεπιθύμητες ενέργειες, η άγνοια περί των νοσημάτων που αποτρέπονται με τον εμβολιασμό, και η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες και την πολιτική ηγεσία. Προκειμένου να καμφθεί αυτή η ανασφάλεια των πολιτών, πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητή η τεχνολογία πίσω από αυτά τα εμβόλια (mRNA και με φορέα αδενοϊό), να αντιμετωπιστούν όποιες αμφιβολίες για την ασφάλειά τους (δεν επιδρούν στο γενετικό υλικό του εμβολιασμένου), και να αναχαιτιστούν οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση.

Πόσο ασφαλή είναι τα άτομα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού;

Το CDC ανακοίνωσε ότι 14 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου για τους επόμενους τρεις μήνες δεν χρειάζεται κάποιος να μπει σε καραντίνα μετά την έκθεσή του σε θετικό κρούσμα. Παρότι είναι πιθανά ασφαλής, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων, ενώ οι συναθροίσεις πολλών ατόμων πρέπει να αποφεύγονται προς το παρόν.

Ποιο είναι το περιθώριο του κενού μεταξύ των δόσεων; Μπορούν τα εμβόλια να αναμειχθούν;

Ο CDC ανακοίνωσε ότι το περιθώριο μεταξύ των δύο δόσεων μπορεί να είναι το μέγιστο έως 6 εβδομάδες, καθώς το μεγάλο χρονικό κενό μεταξύ των δόσεων αφήνει τα άτομα με ανεπαρκή ανοσία και μπορεί δυνητικά να συμβάλλει στην εμφάνιση νέων στελεχών. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χρήση ενός διαφορετικού εμβολίου για τη 2η δόση από εκείνο που χορηγήθηκε στην 1η.

Πόσο θα διαρκέσει η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια;

Παρότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια της ανοσίας που θα παρέχουν τα εμβόλια, είναι πιθανό να χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις στο μέλλον τόσο για την ενίσχυσή της όσο και για την προφύλαξη από νεότερα στελέχη.

Θα γίνει ενδημική η λοίμωξη COVID-19;

Πιθανά στο μέλλον θα εμφανίζονται εποχικές εξάρσεις του ιού κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου