Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


EMA: «Τα μέτρα που λαμβάνουμε για τις ελλείψεις δείχνουν αποτελέσματα»

29/1/2023 8:29:15 μμ
Θετική η εικόνα για την αύξηση της παραγωγής αμοξικιλλίνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βελτίωση στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με αντιβιοτικά βλέπει η ειδική ομάδα MSSG που έχει επιστρατεύσει ο ΕΜΑ για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων. 

«Με βάση τις εκθέσεις που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, παρατηρείται μια θετική τάση σε ορισμένα από αυτά, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα των σκευασμάτων αμοξικιλλίνης και άλλων αντιβιοτικών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν συναντηθεί με βασικούς εμπλεκομένους στην αλυσίδα εφοδιασμού της αμοξικιλίνης προκειμένου να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, π.χ. επιτρέποντας πιο γρήγορες διαδικασίες για την προμήθεια πρώτων υλών, για αλλαγές στις εγκαταστάσεις και στα υλικά των συσκευασιών. Ο EMA δήλωσε πως έλαβε θετικά σχόλια από μεγάλους παραγωγούς και ο εφοδιασμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Επιπλέον ορισμένες χώρες κατάφεραν να περιορίσουν ελλείψεις φαρμάκων, αξιοποιώντας την ευελιξία που παρείχε ο ΕΜΑ σε θέματα όπως: έκτακτη προμήθεια φαρμάκων που έχουν εγκριθεί ευρωπαϊκά αλλά όχι εθνικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται ότι η έξαρση των λοιμώξεων θα αρχίσει σύντομα να υποχωρεί, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει την τρέχουσα αυξημένη ζήτηση για αντιβιοτικά.

Εν κατακλείδι, η MSSG -λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν για ορισμένους από τους δείκτες από πολλά κράτη μέλη- κρίνει πως τα μέτρα που λαμβάνονται επί του παρόντος σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν αποτέλεσμα και δεσμεύεται να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την έγκαιρη επίλυση της κατάστασης αλλά και για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου την επόμενη χειμερινή περίοδο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απάντηση στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φαρμακαποθηκαρίων
Επεκτείνοντας τη συμφωνία της με την Amazon


Σχετικά άρθρα

Στη σέντρα βγάζουν τον πρόεδρο του ΕΟΦ οι φαρμακαποθήκες
«Στοχεύει λάθος κλάδο για τις ελλείψεις», όπως αναφέρουν
Στην κυκλοφορία αναμένονται 87 καινοτόμα φάρμακα με την έγκριση του ΕΜΑ
Σύμφωνα με την Έλ. Χουλιάρα, Μέλος ΔΣ PIF, Πρόεδρο και CEO AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου
Έρχονται αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά;
Πηγές αναφέρουν πως οι επιστροφές φόρων αγγίζουν πλέον το 70% για τη φαρμακοβιομηχανία
ΣΕΙΒ: Θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις
Αν εμπλέκονται εταιρείες-μέλη στη μεγάλη απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ