Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


EMA: «Τα μέτρα που λαμβάνουμε για τις ελλείψεις δείχνουν αποτελέσματα»

29/1/2023 8:29:15 μμ
Θετική η εικόνα για την αύξηση της παραγωγής αμοξικιλλίνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βελτίωση στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με αντιβιοτικά βλέπει η ειδική ομάδα MSSG που έχει επιστρατεύσει ο ΕΜΑ για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων. 

«Με βάση τις εκθέσεις που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, παρατηρείται μια θετική τάση σε ορισμένα από αυτά, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα των σκευασμάτων αμοξικιλλίνης και άλλων αντιβιοτικών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν συναντηθεί με βασικούς εμπλεκομένους στην αλυσίδα εφοδιασμού της αμοξικιλίνης προκειμένου να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, π.χ. επιτρέποντας πιο γρήγορες διαδικασίες για την προμήθεια πρώτων υλών, για αλλαγές στις εγκαταστάσεις και στα υλικά των συσκευασιών. Ο EMA δήλωσε πως έλαβε θετικά σχόλια από μεγάλους παραγωγούς και ο εφοδιασμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Επιπλέον ορισμένες χώρες κατάφεραν να περιορίσουν ελλείψεις φαρμάκων, αξιοποιώντας την ευελιξία που παρείχε ο ΕΜΑ σε θέματα όπως: έκτακτη προμήθεια φαρμάκων που έχουν εγκριθεί ευρωπαϊκά αλλά όχι εθνικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται ότι η έξαρση των λοιμώξεων θα αρχίσει σύντομα να υποχωρεί, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει την τρέχουσα αυξημένη ζήτηση για αντιβιοτικά.

Εν κατακλείδι, η MSSG -λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν για ορισμένους από τους δείκτες από πολλά κράτη μέλη- κρίνει πως τα μέτρα που λαμβάνονται επί του παρόντος σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν αποτέλεσμα και δεσμεύεται να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την έγκαιρη επίλυση της κατάστασης αλλά και για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου την επόμενη χειμερινή περίοδο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο