Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


EMA: «Τα μέτρα που λαμβάνουμε για τις ελλείψεις δείχνουν αποτελέσματα»

29/1/2023 8:29:15 μμ
Θετική η εικόνα για την αύξηση της παραγωγής αμοξικιλλίνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βελτίωση στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με αντιβιοτικά βλέπει η ειδική ομάδα MSSG που έχει επιστρατεύσει ο ΕΜΑ για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων. 

«Με βάση τις εκθέσεις που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, παρατηρείται μια θετική τάση σε ορισμένα από αυτά, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα των σκευασμάτων αμοξικιλλίνης και άλλων αντιβιοτικών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν συναντηθεί με βασικούς εμπλεκομένους στην αλυσίδα εφοδιασμού της αμοξικιλίνης προκειμένου να τους βοηθήσουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, π.χ. επιτρέποντας πιο γρήγορες διαδικασίες για την προμήθεια πρώτων υλών, για αλλαγές στις εγκαταστάσεις και στα υλικά των συσκευασιών. Ο EMA δήλωσε πως έλαβε θετικά σχόλια από μεγάλους παραγωγούς και ο εφοδιασμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Επιπλέον ορισμένες χώρες κατάφεραν να περιορίσουν ελλείψεις φαρμάκων, αξιοποιώντας την ευελιξία που παρείχε ο ΕΜΑ σε θέματα όπως: έκτακτη προμήθεια φαρμάκων που έχουν εγκριθεί ευρωπαϊκά αλλά όχι εθνικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται ότι η έξαρση των λοιμώξεων θα αρχίσει σύντομα να υποχωρεί, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει την τρέχουσα αυξημένη ζήτηση για αντιβιοτικά.

Εν κατακλείδι, η MSSG -λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν για ορισμένους από τους δείκτες από πολλά κράτη μέλη- κρίνει πως τα μέτρα που λαμβάνονται επί του παρόντος σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν αποτέλεσμα και δεσμεύεται να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την έγκαιρη επίλυση της κατάστασης αλλά και για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου την επόμενη χειμερινή περίοδο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ατονήσει, σημειώνει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου
Από τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς της χώρας


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Μαγνησίας: Ζητά την απόσυρση νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Δεν καταπολεμάται έτσι η φοροδιαφυγή», τονίζει ο Σύλλογος
Bristol Myers Squibb: Να επιταχυνθεί η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο
Υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας
Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο ζητά ο ΣΦΕΕ
Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να ισορροπήσει η αγορά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου, Μιχάλη Χειμώνα
Υπ. Υγείας: Προγραμματίζει άυλη συνταγογράφηση για όλους τους τουρίστες
Δηλώσεις στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας ΝΑ Ευρώπης