Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Τα φάρμακα GLP-1 δεν συνδέονται με καρκίνο του θυρεοειδούς

31/10/2023 2:41:02 πμ
Η επιτροπή PRAC αξιολογήσε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη σύνδεση των φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία «αναστολείς υποδοχεών GLP-1» με την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς, ανακοίνωσε η επιτροπή PRAC του EMA που αξιολόγησε στοιχεία από τη σχετική βιβλιογραφία. 


Η ανασκόπηση ξεκίνησε με αφορμή τη δημοσίευση μίας μελέτης που έδειξε ότι ίσως να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτού του είδους καρκίνου με τη χρήση των φαρμάκων exenatide, liraglutide, dulaglutide, semaglutide καιlixisenatide που ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία και χορηγούνται για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.


Η επιτροπή συνέλεξε δεδομένα από μελέτες παρατήρησης καθώς και αυτά που υποβλήθηκαν από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας πριν και μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων και έκρινε πως δεν απαιτείται αλλαγή στις περιλήψεις χαρακτηριστικών των προϊόντων ούτε των φύλλων οδηγιών. 


Παρόλα αυτά, ο ΕΜΑ καλεί τις εταιρείες που κυκλοφορούν σκευάσματα με τις παραπάνω ουσίες (και συγκεκριμένα με τις liraglutidesemaglutideexenatide και dulaglutide) να παρακολουθούν στενά τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, στο πλαίσιο των διαδικασιών τους σχετικά με τη φαρμακοεπαγρύπνηση, και να αναφέρουν τυχόν νέα αποδεικτικά στοιχεία στον ΕΜΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"