Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Προσοχή στα φάρμακα alemtuzumab και tofacitinib

5/11/2019 5:25:52 μμ
Αναφορές για σοβαρές παρενέργειες σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγύπνησης και ασφάλειας των φαρμάκων PRAC συνιστούν μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με τη χρήση των φαρμάκων alemtuzumab για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και tofacitinib για τη ρευματοειδή και ψωριασική αρθρίτιδα και την ελκώδη κολίτιδα.

Alemtuzumab

Ειδικότερα, η PRAC, αφού ολοκλήρωσε την ανασκόπηση του alemtuzumab, συνιστά να περιοριστεί η χρήση του φαρμάκου σε ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία παραμένει ενεργή παρά τη θεραπεία με τουλάχιστον ένα τροποποιητικό της νόσου φάρμακο ή αν η νόσος επιδεινώνεται γρήγορα (δηλ. αν εμφανίζονται τουλάχιστον δύο υποτροπές αναπηρίας σε ένα έτος και νέες βλάβες στην εγκεφαλική απεικόνιση).

Συνιστά επίσης να μη χρησιμοποιείται το φάρμακο σε ασθενείς με ορισμένα καρδιαγγειακά νοσήματα, αιμορραγικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και σε ασθενείς με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, εκτός από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η PRAC συνέστησε παράλληλα να αλλάξει η Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και το φύλλο οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, προσθέτοντας συμβουλές για την ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων.

Η PRAC δημοσιεύει αυτές τις συστάσεις, λόγω αναφορών για σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες που περιλαμβάνουν ακόμα και θάνατο.

Τofacitinib

Το φάρμακο tofacitinib, που ενδείκνυται σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα και ελκώδη κολίτιδα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση θρόμβων αίματος στους πνεύμονες και στις φλέβες σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα με την τελευταία ανασκόπηση του φαρμάκου από την PRAC.

Η επιτροπή συνιστά την προσεκτική χρήση του φαρμάκου σε αυτούς τους ασθενείς και συγκεκριμένα ζητά:
  1. να μη χορηγείται σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα η δόση συντήρησης των 10mg δύο φορές ημερησίως, εκτός εάν δεν υπάρχει κατάλληλη εναλλακτική θεραπεία
  2. οι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών να λαμβάνουν θεραπεία με tofacitinib, μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη θεραπεία.
Ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν ιστορικό καρδιακού επεισοδίου ή θρομβώσεων, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο και όσοι λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κ.ά.

Αυτές οι συστάσεις προκύπτουν από τα αποτελέσματα της εν εξελίξει ακόμα μελέτης, η οποία έδειξε αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος σε φλέβες και πνεύμονες με δόσεις tofacitinib 5mg και 10mg δύο φορές ημερησίως σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι οποίες συγκρίθηκαν με ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς του TNF.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»