Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


EMA: Προετοιμασίες για ελλείψεις φαρμάκων εξαιτίας του πολέμου

22/3/2022 1:18:13 πμ
Είναι πιθανές οι αλλαγές στη ζήτηση και στην προσφορά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πιθανές ελλείψεις φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που μαίνεται στην Ευρώπη. Όπως ανέφεραν στελέχη του ΕΜΑ, ενημερώνοντας τη νέα επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης του Οργανισμού, Lorraine Nolan (από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιρλανδίας), υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των αλλαγών στη ζήτηση και στην προσφορά και προμήθεια αυτών και εξαιτίας της βαθύτατης κρίσης που έχει προκαλέσει ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος και η μεταφορά προσφύγων σε όμορα κράτη. 


Στη συνάντηση της Επιτροπής επισημάνθηκε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους πρέπει να αξιολογηθεί η διαθεσιμότητα κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους αδιάκοπα, εάν χρειαστεί.


Σημειώνεται ότι σε πολλές ουκρανικές πόλεις, που σφυροκοπούνται αλύπητα από τις ρωσικές δυνάμεις, έχουν ήδη καταγραφεί χιλιάδες θάνατοι, ενώ πολλά καταστήματα -ανάμεσά τους φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων- έχουν καταστραφεί ή παραμένουν κλειστά, όταν ηχούν οι σειρήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι στη χώρα ήδη μιλούν για ελλείψεις φαρμάκων που αφορούν καρδιακές παθήσεις και άσθμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven
Σε ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable»


Σχετικά άρθρα

Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Stop σε clawback και rebate ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν
Τα γενόσημα συγκρατούν τη φαρμακευτική δαπάνη σε όλη την Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven