Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Πράσινο φως για νέα φάρμακα στην Ευρώπη

25/7/2023 12:56:36 πμ
Μεταξύ αυτών το πρώτο εμβόλιο κατά του RSV για εγκύους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΜΑ συνιστά την κυκλοφορία του πρώτου στην Ε.Ε. εμβολίου κατά του συγκυτιακού ιού RSV, το οποίο χορηγείται σε εγκύους για την προστασία των βρεφών έως την ηλικία των 6 μηνών καθώς και σε ενήλικες άνω των 60 ετών. Πρόκειται για το δισθενές, πρωτεϊνικό εμβόλιο της Pfizer που προφυλάσσει από τα στελέχη Α και Β του ιού, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες (κυρίως αναφέρθηκε πόνος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία και μυϊκός πόνος).

Αξιολογήθηκε από τον ΕΜΑ με ταχείες διαδικασίες, καθώς ο ιός RSV θεωρείται ένα μείζον θέμα της δημόσιας υγείας. Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, ωστόσο είναι επικίνδυνος προκαλώντας βρογχιολίτιδα, πνευμονία και θανατηφόρα αναπνευστική δυσχέρεια στα παιδιά, και οξεία αναπνευστική λοίμωξη, νόσηση ή πνευμονία σε άτομα άνω των 50 ετών.

Επιπλέον η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ έδωσε θετική γνωμοδότηση στα εξής νέα φάρμακα: cabotegravir για την προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV (θεραπεία PrEP), ritlecitinib για τη σοβαρή γυροειδή αλωπεκία, gefapixant για τον ανθεκτικό ή ανεξήγητο χρόνιο βήχα, tocilizumab, βιο-ομοειδές, για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, για ορισμένους τύπους ιδιοπαθούς αρθρίτιδας και άλλες ενδείξεις, natalizumab για την ενεργή υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, aflibercept, βιο-ομοειδές, για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες ογκολογικές θεραπείες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»