Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Οδηγίες για τη διαχείριση ελλείψεων φαρμάκων

20/7/2022 3:44:40 πμ
Απευθύνονται σε συλλόγους ασθενών και επαγγελματιών υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κατευθυντήριες οδηγίες προς συλλόγους ασθενών και επαγγελματιών υγείας δημοσίευσε ο EMA για την πρόληψη και τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων, τις οποίες ο ΕΜΑ χαρακτήρισε ως «ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ και τον κόσμο που επιδεινώθηκε με την πανδημία».

Αναγνωρίζοντας ότι οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στο τέλος της εφοδιαστικής αλυσίδας άρα έχουν περιορισμένες δυνατότητες στην πρόληψη των ελλείψεων, ο ΕΜΑ καταγράφει τις βασικές αρχές και παραδείγματα καλών πρακτικών για τη διαχείριση της ζήτησης των φαρμάκων που διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης. Οι Οδηγίες επίσης εξετάζουν μέτρα για τη βελτίωση της ετοιμότητας, του προγραμματισμού και της περιορισμένης χρήσης ελλειπτικών φαρμάκων.

Ορισμένες προτάσεις του ΕΜΑ που αφορούν και τους συλλόγους ασθενών και αυτούς των επαγγελματιών υγείας και είναι κοντά σε αυτά που έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση οι φαρμακοποιοί είναι:
  • • να δημιουργηθούν παρατηρητήρια για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας σχετικά με τις ελλείψεις και τις πρώτες ενδείξεις
  • • να αναπτυχθούν, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, μητρώα βασικών και κρίσιμων φαρμάκων και τα κριτήρια επιλογής τους
  • • να υλοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκστρατείες ενημέρωσης για τις ελλείψεις, τις πηγές πληροφόρησης, τους κινδύνους αποθήκευσης αποθεμάτων και την ασφαλή χρήση εναλλακτικών φαρμάκων. 
Δείτε τις οδηγίες εδώ. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών παρουσίας και συνολικής προσφοράς






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας