Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Οδηγίες για τη διαχείριση ελλείψεων φαρμάκων

20/7/2022 3:44:40 πμ
Απευθύνονται σε συλλόγους ασθενών και επαγγελματιών υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κατευθυντήριες οδηγίες προς συλλόγους ασθενών και επαγγελματιών υγείας δημοσίευσε ο EMA για την πρόληψη και τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων, τις οποίες ο ΕΜΑ χαρακτήρισε ως «ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ και τον κόσμο που επιδεινώθηκε με την πανδημία».

Αναγνωρίζοντας ότι οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στο τέλος της εφοδιαστικής αλυσίδας άρα έχουν περιορισμένες δυνατότητες στην πρόληψη των ελλείψεων, ο ΕΜΑ καταγράφει τις βασικές αρχές και παραδείγματα καλών πρακτικών για τη διαχείριση της ζήτησης των φαρμάκων που διατρέχουν κίνδυνο έλλειψης. Οι Οδηγίες επίσης εξετάζουν μέτρα για τη βελτίωση της ετοιμότητας, του προγραμματισμού και της περιορισμένης χρήσης ελλειπτικών φαρμάκων.

Ορισμένες προτάσεις του ΕΜΑ που αφορούν και τους συλλόγους ασθενών και αυτούς των επαγγελματιών υγείας και είναι κοντά σε αυτά που έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση οι φαρμακοποιοί είναι:
  • • να δημιουργηθούν παρατηρητήρια για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας σχετικά με τις ελλείψεις και τις πρώτες ενδείξεις
  • • να αναπτυχθούν, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, μητρώα βασικών και κρίσιμων φαρμάκων και τα κριτήρια επιλογής τους
  • • να υλοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκστρατείες ενημέρωσης για τις ελλείψεις, τις πηγές πληροφόρησης, τους κινδύνους αποθήκευσης αποθεμάτων και την ασφαλή χρήση εναλλακτικών φαρμάκων. 
Δείτε τις οδηγίες εδώ. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με κεντρικό μήνυμα: «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90's»
Επεκτείνοντας τη συμφωνία της με την Amazon


Σχετικά άρθρα

Απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής
«Επωμιζόμαστε το βάρος μιας φοροδιαφυγής που δεν μας αφορά», επισημαίνουν τα μέλη του ΦΣΑ
ΠΦΣ: «Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών έχει αποτέλεσμα»
Απάντηση στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των φαρμακαποθηκαρίων
ΦΣΘ: Η 19η εθελοντική αιμοδοσία στις 4 Δεκεμβρίου 2023
Οδηγίες για τους αιμοδότες
Οι ανάγκες, τα κενά και οι ελλείψεις στη φαρμακευτική εκπαίδευση
Αποτυπώνονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας