Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Π. Ζαρογουλίδης: Αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τη χρήση στατινών στην Ελλάδα
Αποτυπώνονται σε πρόσφατη Φαρμακοεπιδημιολογική Μελέτη

ΕΜΑ: Νέες συστάσεις για τη κλοζαπίνη

15/7/2025 2:24:11 μμ
Και επικαιροποίηση στα φύλλα οδηγιών των εμβολίων ανεμοβλογιάς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατα δεδομένα από τη βιβλιογραφία σχετικά με τον γνωστό κίνδυνο ουδετεροπενίας και ακοκκιοκυτταραιμίας με τη χρήση του αντιψυχωσικού φαρμάκου κλοζαπίνη οδηγούν σε νέες οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας από την PRAC. Συγκεκριμένα φάνηκε πως η παρενέργεια μπορεί να εμφανιστεί καθ’όλη τη διάρκεια της αγωγής, παρατηρείται όμως κυρίως το πρώτο έτος και μάλιστα τις πρώτες 18 εβδομάδες θεραπείας. Η PRAC λοιπόν συνιστά οι εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό της πιθανής ουδετεροφιλίας να γίνονται μόνο για την καταμέτρηση του απόλυτου αριθμού των ουδετερόφιλων και να μειωθεί η συχνότητά τους μετά από ένα έτος θεραπείας (ανά 12 εβδομάδες) και μετά από δύο έτη (ανά 12 μήνες).


Εκτός από τα φάρμακα κλοζαπίνης, ο ΕΜΑ αλλάζει τις επισημάνσεις και σε εμβόλια λόγω νέων αναφορών και δεδομένων. Ειδικότερα, μετά το θανατηφόρο επεισόδιο εγκεφαλίτιδας που συνδέθηκε με εμβολιασμό κατά της ανεμοβλογιάς, η PRAC επαναξιολόγησε όλα τα δεδομένα για τη γνωστή παρενέργεια και αλλάζει τα φύλλα οδηγιών τόσο των εμβολίων Varilrix και Varivax όσο και των Priorix Tetra και Proquad (MMRV εμβόλια), περιγράφοντας πιο λεπτομερώς τη σοβαρότητα του κινδύνου και συνιστώντας την άμεση ιατρική παρέμβαση σε ενδείξεις λοίμωξης ή φλεγμονής στον εγκέφαλο μετά τον εμβολιασμό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση της Vaccines Europe
Ξεκαθαρίζει ότι οι φαρμακοποιοί ουδέποτε επιδίωξαν να διαθέσουν παιδιατρικά εμβόλια άνευ συνταγής






Σχετικά άρθρα

Νέα εγχειρίδια για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Από 1η Ιανουαρίου η υποβολή συνταγών ΥΠΕΘΑ στον ΕΟΠΥΥ
Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, αναμένεται τώρα εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ
Μπορούν τα φαρμακεία να συμβάλλουν στην ένταξη ασθενών σε κλινικές δοκιμές;
Την απάντηση θα δώσει πιλοτικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου Oxford και των φαρμακείων Boots
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Πρώτη σε ψήφους η παράταξη του Δ. Ευγενίδη
Στο 92% η συμμετοχή στις εκλογές