Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Όμιλος ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε: Ξεκίνησε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Τα φαρμακεία του Συνεταιρισμού στηρίζουν τη σωστή ενημέρωση των ασθενών και της πρόληψης παθήσεων μέσα από το φαρμακείο


ΕΜΑ: Μείωση του χρόνου θεραπείας με κρέμες οιστραδιόλης

9/10/2019 11:57:42 πμ
Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η επιτροπή ασφάλειας PRAC του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά να περιοριστεί η διάρκεια της θεραπείας με κολπικές κρέμες οιστραδιόλης των 100mg/gr (0,01%) στις 4 εβδομάδες, λόγω πιθανών παρενεργειών.

Οι κρέμες αυτές χρησιμοποιούνται από γυναίκες στην εμμηνόπαυση ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, τα οποία εξέτασε η PRAC, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει αυτές τις κρέμες, τα επίπεδα οιστραδιόλης στο αίμα ήταν υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εμμηνόπαυση επίπεδα (έως και πέντε φορές πάνω από το ανώτατο όριο των επιπέδων αναφοράς 10-20pg/ml). Η PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απορρόφηση της οιστραδιόλης στην κυκλοφορία του αίματος προκαλεί ανησυχίες καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται με θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, όπως είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του ενδομητρίου και του μαστού.

Λόγω έλλειψης δεδομένων ασφάλειας για μακροχρόνια χρήση, συνιστά συνεπώς η χρήση των κρεμών αυτών να γίνεται για μία μόνο περίοδο θεραπείας μέγιστης διάρκειας 4 εβδομάδων. Οι νέες συστάσεις θα ενταχθούν στα φύλλα οδηγιών και σχετική προειδοποίηση θα αναγράφεται στην εξωτερική και την εσωτερική συσκευασία, ενώ προτείνεται και η μείωση του μεγέθους της συσκευασίας στα 25 γραμμάρια για να αποφευχθεί η χρήση για μεγαλύτερο διάστημα από το συνιστώμενο.

Σημειώνεται δε ότι οι κρέμες οιστραδιόλης δεν πρέπει να συνταγογραφούνται με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά τη μελέτη του επιστημονικού περιοδικού «Lancet»
Έπρεπε να εφαρμόζονται ήδη από την αρχή του μήνα


Σχετικά άρθρα

Cancer & Personalized Medicine Conference 2019: 17 Οκτ. 2019
Αξία και Κόστος της Θεραπείας στον Καρκίνο
Ω3 λιπαρά οξέα: Συνιστώνται για τη σοβαρή κατάθλιψη
Ενισχύοντας τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σύμφωνα με την ISNPR
ΕΔΟΕΑΠ: Το 1ο ασφαλιστικό ταμείο που αποζημιώνει την κρυοσυντήρηση ωαρίων
Σπουδαία η πρωτοβουλία του ασφαλιστικού φορέα, αναφέρει η «Κυβέλη»
EMA: Αποφυγή των νιτροζαμινών στα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης
Έλεγχοι αποκάλυψαν παρουσία NDMA και σε σκευάσματα ρανιτιδίνης