Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΜΑ: Μείωση του χρόνου θεραπείας με κρέμες οιστραδιόλης

9/10/2019 11:57:42 πμ
Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η επιτροπή ασφάλειας PRAC του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά να περιοριστεί η διάρκεια της θεραπείας με κολπικές κρέμες οιστραδιόλης των 100mg/gr (0,01%) στις 4 εβδομάδες, λόγω πιθανών παρενεργειών.

Οι κρέμες αυτές χρησιμοποιούνται από γυναίκες στην εμμηνόπαυση ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, τα οποία εξέτασε η PRAC, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει αυτές τις κρέμες, τα επίπεδα οιστραδιόλης στο αίμα ήταν υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εμμηνόπαυση επίπεδα (έως και πέντε φορές πάνω από το ανώτατο όριο των επιπέδων αναφοράς 10-20pg/ml). Η PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απορρόφηση της οιστραδιόλης στην κυκλοφορία του αίματος προκαλεί ανησυχίες καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται με θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, όπως είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του ενδομητρίου και του μαστού.

Λόγω έλλειψης δεδομένων ασφάλειας για μακροχρόνια χρήση, συνιστά συνεπώς η χρήση των κρεμών αυτών να γίνεται για μία μόνο περίοδο θεραπείας μέγιστης διάρκειας 4 εβδομάδων. Οι νέες συστάσεις θα ενταχθούν στα φύλλα οδηγιών και σχετική προειδοποίηση θα αναγράφεται στην εξωτερική και την εσωτερική συσκευασία, ενώ προτείνεται και η μείωση του μεγέθους της συσκευασίας στα 25 γραμμάρια για να αποφευχθεί η χρήση για μεγαλύτερο διάστημα από το συνιστώμενο.

Σημειώνεται δε ότι οι κρέμες οιστραδιόλης δεν πρέπει να συνταγογραφούνται με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Μπορούν τα φαρμακεία να γίνουν «safe spots»;
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της